Vysoký cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů, který ohrožuje naše srdce a cévy. Zvýšenou hladinu cholesterolu je možné účinně snižovat správnou životosprávou a vhodnou stravou. Pravidelné zařazení Třeboňského kapra a dalších sladkovodních ryb do našeho jídelníčku je jedním ze způsobů, jak příznivě ovlivňovat hladinu cholesterolu v našem těle a tím pozitivně působit na své zdraví.
Cholesterol je látka, která patří mezi lipidy (tuky). Je součástí každé naší buňky a podílí se například na metabolismu hormonů a žlučových kyselin. Pro naše tělo je tedy nepostradatelná a běžně se vyskytuje v krvi. Většinu cholesterolu si organismus vyrábí sám, část ho přijímáme ve stravě.
Cholesterol je pro naše tělo nepostradatelná látka, ale nesmí ho být nadbytek. Zvýšená hladina cholesterolu patří k nejvýznamnějším rizikovým faktorům srdečně – cévních onemocnění. Při jeho nadbytku v krvi dochází k ukládání cholesterolu do cévních stěn (tzv. kornatění cév). Cévy pak přestávají být pružné, dochází k zužování jejich průměru, které může vést až k úplnému ucpaní. Následkem tohoto stavu může být například srdeční infarkt anebo cévní mozková příhoda.
Při měření hladiny cholesterolu v krvi se uvádějí jednak hodnoty celkového cholesterolu (normální je hladina do 5 mmol/l) a pak hladina LDL cholesterolu a HDL cholesterolu. LDL cholesterol je někdy také označován jako „špatný“ cholesterol, protože právě tento typ způsobuje kornatění cév. Naopak HDL cholesterol, označovaný také jako „hodný“, působí na organizmus příznivě, protože se podílí na přenosu volného cholesterolu z krve do jater a tak chrání cévy před jeho usazováním.
K základním způsobům, jako snížit hladinu cholesterolu v krvi, patří dodržování zásad nízkocholesterolové diety a dostatek pohybu. Nízkocholesterolová dieta by se měla skládat z pestrého a vyváženého jídelníčku s omezeným využitím některých nevhodných potravin (např. máslo, sádlo, vnitřnosti, tučná masa, uzené maso, tučné mléčné výrobky). Naopak mezi potraviny, které jsou při nízkocholesterolové dietě doporučovány, patří ovoce a zelenina, potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné pečivo, luštěniny). Z masa je vhodné dávat přednost drůbeži a rybám (sladkovodním i mořským).
Kromě vysoké dietetické hodnoty rybího masa, která spočívá především v přítomnosti lehce stavitelných bílkovin a v nízkém obsahu tuku, je rybí maso v lidské výživě nejdůležitějším zdrojem polynenasycených mastných kyselin řady n-3 (n-3 PUFA), u kterých byl prokázán preventivní účinek na onemocnění srdce a cév. Tyto cenné biologické látky pozitivně ovlivňují metabolismus cholesterolu, působí protisrážlivě a rozšiřují cévy. Polynenasycené mastné kyseliny řady n-3 se nacházejí jak ve sladkovodních tak v mořských rybách.
Mezi české odborníky, kteří se zabývají problematikou vlivu konzumace sladkovodních ryb a hladinou cholesterolu v krvi patří Doc. Mudr. Petr Petr, Ph.D. z Jihočeské univerzity, pod jehož vedením probíhá dlouhodobý výzkum zaměřený na tuto problematiku. V rámci výzkumu jsou v hromadných stravovacích zařízeních (například vysokoškolská menza, domovy pro seniory) do jídelníčku zařazovány několikrát týdně pokrmy z masa sladkovodních ryb a následně měřené hladiny cholesterolu u těchto strávníků. První výsledky výzkumu jsou slibné, je sledována velmi příznivá tendence snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé hodnoty HDL cholesterolu.
Více o dietních receptech z kapřího masa
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Na rybníku Rožmberk bude opět podzimní slavnostní výlov, a to ve dnech 11. až 13. října 2024.
Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2024 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Marie Adamkova - #
Jim hodně ryby kuřata Mám 55 kg a stejně mám leky na cholesterol Nechápu
Komentář