Na přípravu přírodní marinády je potřeba podrtit či spíše pomlít v hmoždíři suché provensálské koření a drcený kmín, máte-li rádi, můžete přidat i sušený kopr a pak vše promíchejte se solí. Tuto bylinkovou sůl pak promíchejte v oleji a marináda je hotová. Není třeba jí připravovat velké množství, protože porce kapra jen lehce potřete nebo namočte v marinádě.
Asijskou marinádu připravíte tak, že smícháte v poměru jedna k jedné kvalitní sojovou omáčku a olej, přidejte trochu mleté papriky, taktéž mletého zázvoru, se solí třený česnek a vše šlehejte chvíli metličkou – podle charakteru sojové omáčky případně marinádu přisolte.
Cílem pečení ryby na grilu není její spálení, ale její tepelná úprava. Ta vzhledem k charakteru rybího, v našem případě kapřího masa, může být docela mírná a šetrná.
Ryby vkládejte vždy na horký rošt. Marinované ryby grilujeme na mírném žáru. Nadbytečnou marinádu vždy otřete, aby neukapávala do žářiště. Jakmile kousky ryby uložíte na rošt, nechte je bez dalšího dotyku ležet. Po chvíli se kapr odpeče a půjde s ním manipulovat. Přidejte kousky zeleniny a to vše na mírném, nepřímém žáru.
Po chvíli – pěti minutách – ryby opatrně obraťte a po dopečení podávejte.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Na rybníku Rožmberk bude opět podzimní slavnostní výlov, a to ve dnech 11. až 13. října 2024.
Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2024 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Vlastík - #
Pan Stupka je borec! Výborná videa s výborným přednesem. Už teď se těším, až si na kaprovi pochutnám…
Komentáře