Třeboňský kapr - zdraví a tradice

Třeboňský kapr » Recepty » Kapr na modro

Kapr na modro

Tento starodávný recept je důkazem, že i vařená ryba je kulinářský skvost.

Ingredience

K přípravě receptu potřebujeme: 600 g kapra podkovy, 150 g kořenové zeleniny, menší cibuli, divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, sůl, cukr, ocet.

Pokud budete mít celou rybu, kapra můžete naporcovat a vykostit dle našich videonávodů.

Video s návodem – Kapr na modro

Postup přípravy

Dopředu si připravte tak zvanou várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Samozřejmě, že si můžete docela snadno pomoci kostkou zeleninového či bylinkového bujónu, ale z čerstvých surovin bude várka nejlepší. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.

Porce kapra předem trochu osolte a můžete ho nechat dvacet minut odležet. Poté ho vložte do várky a nechte 5 – 7 minut vařit. Ale pozor, vařte kapra bez bublání, jen velmi zvolna. Odborně se říká, že se má várka jenom táhnout, tedy velmi pomaloučku probublávat.

Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky.

Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.

Fotky k článku Kapr na modro

Ovocná variace kapra na černo zapečená v troubě.

V zapékací troubě připravené porce kapr s mandlemi na ovocném podkladu.

Vařený kapr na modro je tradičním receptem našich babiček.

Článek Kapr na modro vytvořen na základě zkušeností a podkladů kuchařského kouzelníka Petra Stupky.

Výběr článků z rubriky: Recepty

Komentáře

  1. Cituji z Velké české kuchařky:
    „Pokrm zhotovujeme z bezšupinatého kapra, kterému nesmíme z kůže setřít hlen.“
    Pak Vám kapr i zmodrá ! :o)
    No a také bych doporučil jablečný ocet, ten moderní lihový naše prabáby asi neznaly.

    — Mor2Moon · 8.04.10 · #

  2. Proč v tom receptu chybí ten základní údaj, že před vařením se musí dílky polít vařícím octem? Jinak je to totiž prostě pošírovaný kapr ale rozhodně ne kapr na modro.

    — Petr T · 17.07.10 · #

  3. Pošírovaný kapr a nejvíce ve variantě na modro býval na počátku minulého století považován za nejhodnotnější způsob úpravy. Kromě uvedených ingrediencí se servíroval také s omáčníky s horkým máslem, křenovou rybí omáčkou, kaparovo-hořčičnou omáčkou, olivovým olejem (ten se ve české kuchyni objevuje dlouho ale většinou jen jako omáčka), nebo směsí oleje, octa soli a pepře.

    — Petr Tomek · 30.06.11 · #

  4. Toto není kapr na modro

    Kapr na modro se přelévá horkou octovou vodu, mírně se povaří v osolené, kořeněné vodě s cibulí ( přesné podrobnosti si teď nevzpomenu). Porce se složí na mísu, obloží plátky citronu a zalijí vývarem. Uloží se do chladna a nechá se zrosolovatět. Podává se na studeno s krajíčkem chleba a bílým vínem.

    viz Kniha rozpočtů a kuchařských receptů – Marie Janků Sandtnerová

    — Gabriela · 27.12.12 · #

Vložit komentář k článku "Kapr na modro":
 
Všechny položky formuláře je nutno vyplnit. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.
 

Rybářství Třeboň a.s.

Producent Třeboňského kapra Rybářství Třeboň a.s. patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii.

Chráněné zeměpisné označení.

Vánoční recepty


Prohlédněte si na videu vánoční recepty na přípravu tradičních pokrmů z kapra, včetně vánoční rybí polévky.

Doporučujeme

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Kapří bramborák

Bramborák z kapřího masa

Kapří biftek

Biftek z kapra

Kapr ve zlatých šupinách.

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Vánoční variace

Variace na smaženého vánočního kapra

Partneři

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.


Třeboň a Třeboňsko

Partnerem rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.


Třeboň carp - English Wittingauer Karpfen - Deutsch Тршебоньский карп  - Pусский Carpe de Trebon - Français Carpa de Trzheboñ (Třeboň)  - Espanol Carpa di regione Třeboň - Italiano Karp Třeboński - Polski

Aktuality

Výlov rybníka Rožmberk 2016

Slavnostní výlov největšího českého rybníka Rožmberk bude 14. – 16. října 2016.

Seznam certifikovaných prodejců Třeboňského kapra

Chcete-li si pochutnat o Vánocích na Třeboňském kapru, pořiďte si jej u prodejců, kteří jsou majitelem certifikátu na prodej Třeboňského kapra na Vánoce 2015.

Vánoční prodej kaprů 2015

Prodejní doba prodejních míst vánočních kaprů skupiny Rybářství Třeboň.

Zobrazit všechny aktuality

Poslední komentáře


Rybářství Třeboň a.s. 2009 © Třeboňský kapr - Zdraví a tradice :: Webdesign ODOEN

Rybářství Třeboň a.s. -  Producent Třeboňského kapraFISH MARKET a.s. - prodejce Třeboňského kapraEvropský rybářský fond -  informace o projektu