Kapr na modro

Tento starodávný recept je důkazem, že i vařená ryba je kulinářský skvost.

Ingredience

K přípravě receptu potřebujeme: 600 g kapra podkovy, 150 g kořenové zeleniny, menší cibuli, divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, sůl, cukr, ocet.

Pokud budete mít celou rybu, kapra můžete naporcovat a vykostit dle našich videonávodů.

Video s návodem – Kapr na modro

Postup přípravy

Dopředu si připravte tak zvanou várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Samozřejmě, že si můžete docela snadno pomoci kostkou zeleninového či bylinkového bujónu, ale z čerstvých surovin bude várka nejlepší. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.

Porce kapra předem trochu osolte a můžete ho nechat dvacet minut odležet. Poté ho vložte do várky a nechte 5 – 7 minut vařit. Ale pozor, vařte kapra bez bublání, jen velmi zvolna. Odborně se říká, že se má várka jenom táhnout, tedy velmi pomaloučku probublávat.

Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky.

Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.


Komentáře

Gabriela - #
27.12.12

Toto není kapr na modro

Kapr na modro se přelévá horkou octovou vodu, mírně se povaří v osolené, kořeněné vodě s cibulí ( přesné podrobnosti si teď nevzpomenu). Porce se složí na mísu, obloží plátky citronu a zalijí vývarem. Uloží se do chladna a nechá se zrosolovatět. Podává se na studeno s krajíčkem chleba a bílým vínem.

viz Kniha rozpočtů a kuchařských receptů – Marie Janků Sandtnerová

Petr Tomek - #
30.06.11

Pošírovaný kapr a nejvíce ve variantě na modro býval na počátku minulého století považován za nejhodnotnější způsob úpravy. Kromě uvedených ingrediencí se servíroval také s omáčníky s horkým máslem, křenovou rybí omáčkou, kaparovo-hořčičnou omáčkou, olivovým olejem (ten se ve české kuchyni objevuje dlouho ale většinou jen jako omáčka), nebo směsí oleje, octa soli a pepře.

Petr T - #
17.07.10

Proč v tom receptu chybí ten základní údaj, že před vařením se musí dílky polít vařícím octem? Jinak je to totiž prostě pošírovaný kapr ale rozhodně ne kapr na modro.

Mor2Moon - #
8.04.10

Cituji z Velké české kuchařky:
„Pokrm zhotovujeme z bezšupinatého kapra, kterému nesmíme z kůže setřít hlen.“
Pak Vám kapr i zmodrá ! :o)
No a také bych doporučil jablečný ocet, ten moderní lihový naše prabáby asi neznaly.

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Pozvánka na výlovy - podzim 2016

Přijeďte se podívat na podzimní výlov jihočeského rybníka. Doporučujeme výlovy rybníků společnosti Rybářství Třeboň a.s.

15.09.16 / Aktuality

Spouštíme nový vzhled webu

Na tento týden (5. – 9. září) připravujeme spuštění nového webu.

5.09.16 / Aktuality

Pozvánka na Rybářské slavnosti 2016

Zveme na Rybářské slavnosti 2016, které budou v Třeboni od 19. do 21. srpna 2016.

3.08.16 / Aktuality

Sportovní rybolov již od 25. března 2016

Rybolov na rybnících Hejtman, Staňkovský a Nový Kanclíř letos již od pátku 25. března.

7.03.16 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty