Třeboňský kapr - zdraví a tradice

Třeboňský kapr » Recepty » Kapr na modro

Kapr na modro

Tento starodávný recept je důkazem, že i vařená ryba je kulinářský skvost.

Ingredience

K přípravě receptu potřebujeme: 600 g kapra podkovy, 150 g kořenové zeleniny, menší cibuli, divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, sůl, cukr, ocet.

Pokud budete mít celou rybu, kapra můžete naporcovat a vykostit dle našich videonávodů.

Video s návodem – Kapr na modro

Postup přípravy

Dopředu si připravte tak zvanou várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Samozřejmě, že si můžete docela snadno pomoci kostkou zeleninového či bylinkového bujónu, ale z čerstvých surovin bude várka nejlepší. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.

Porce kapra předem trochu osolte a můžete ho nechat dvacet minut odležet. Poté ho vložte do várky a nechte 5 – 7 minut vařit. Ale pozor, vařte kapra bez bublání, jen velmi zvolna. Odborně se říká, že se má várka jenom táhnout, tedy velmi pomaloučku probublávat.

Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky.

Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.

Fotky k článku Kapr na modro

Článek Kapr na modro vytvořen na základě zkušeností a podkladů kuchařského kouzelníka Petra Stupky.

Výběr článků z rubriky: Recepty

Komentáře

  1. Cituji z Velké české kuchařky:
    „Pokrm zhotovujeme z bezšupinatého kapra, kterému nesmíme z kůže setřít hlen.“
    Pak Vám kapr i zmodrá ! :o)
    No a také bych doporučil jablečný ocet, ten moderní lihový naše prabáby asi neznaly.

    — Mor2Moon · 8.04.10 · #

  2. Proč v tom receptu chybí ten základní údaj, že před vařením se musí dílky polít vařícím octem? Jinak je to totiž prostě pošírovaný kapr ale rozhodně ne kapr na modro.

    — Petr T · 17.07.10 · #

  3. Pošírovaný kapr a nejvíce ve variantě na modro býval na počátku minulého století považován za nejhodnotnější způsob úpravy. Kromě uvedených ingrediencí se servíroval také s omáčníky s horkým máslem, křenovou rybí omáčkou, kaparovo-hořčičnou omáčkou, olivovým olejem (ten se ve české kuchyni objevuje dlouho ale většinou jen jako omáčka), nebo směsí oleje, octa soli a pepře.

    — Petr Tomek · 30.06.11 · #

  4. Toto není kapr na modro

    Kapr na modro se přelévá horkou octovou vodu, mírně se povaří v osolené, kořeněné vodě s cibulí ( přesné podrobnosti si teď nevzpomenu). Porce se složí na mísu, obloží plátky citronu a zalijí vývarem. Uloží se do chladna a nechá se zrosolovatět. Podává se na studeno s krajíčkem chleba a bílým vínem.

    viz Kniha rozpočtů a kuchařských receptů – Marie Janků Sandtnerová

    — Gabriela · 27.12.12 · #

Vložit komentář k článku "Kapr na modro":
 
Všechny položky formuláře je nutno vyplnit. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.
 

Rybářství Třeboň a.s.

Producent Třeboňského kapra Rybářství Třeboň a.s. patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii.

Chráněné zeměpisné označení.

Soutěž 2014


I v roce 2014 jsme pro návštěvníky našeho webu připravili soutěž pod názvem Třeboňští kapři do kuchyně patří. Hlavní cenou je ubytování v Třeboni zdarma.

Hraj s Třeboňským kaprem.

Doporučujeme

Grilované marinované kapří maso

Marinované kapří maso

Kapr ve zlatých šupinách.

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Vánoční variace

Variace na smaženého vánočního kapra

Kapří biftek

Biftek z kapra

Partneři

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.


Třeboň a Třeboňsko

Partnerem rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.


Vánoční recepty


Prohlédněte si na videu vánoční recepty na přípravu tradičních pokrmů z kapra, včetně vánoční rybí polévky.

Třeboň carp - English Wittingauer Karpfen - Deutsch Тршебоньский карп  - Pусский Carpe de Trebon - Français Carpa de Trzheboñ (Třeboň)  - Espanol Carpa di regione Třeboň - Italiano Karp Třeboński - Polski

Aktuality

Soutěžte s Třeboňským kaprem

Vyhrajte s Třeboňským kaprem víkendový pobyt v Třeboni zdarma.

Seznam certifikovaných prodejců Třeboňského kapra

Chcete-li si pochutnat o Vánocích na Třeboňském kapru, pořiďte si jej u prodejců, kteří jsou majitelem certifikátu na prodej Třeboňského kapra na Vánoce 2013.

Prodej kaprů na vánoce 2013 na sádkách Lahovice Praha

Vánoční prodejní doba na sádkách v Praze Lahovicích.

Zobrazit všechny aktuality

Poslední komentáře


Rybářství Třeboň a.s. 2009 © Třeboňský kapr - Zdraví a tradice :: Webdesign ODOEN

Rybářství Třeboň a.s. -  Producent Třeboňského kapraFISH MARKET a.s. - prodejce Třeboňského kapraEvropský rybářský fond -  informace o projektu