Rybí krém s hráškem – rybí polévka dle vánoční tradice

Vychutnejte si vánoční krémovou rybí polévku s hráškem dle receptu Petra Stupky.

Ingredience

500 g rybích odřezků a vnitřností, 150 g kořenové zeleniny, 60 g cibule, 50 g másla, 120 g vařených brambor, 120 g zeleného hrášku, muškátový květ, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, 2 vejce

Video s návodem na vánoční polévku

Popis přípravy polévky

Zvláštní jemná polévka vycházející z lidových tradic, které na sváteční stůl zařazovaly do některého z pokrmů hrách.

Rybí odřezky, vnitřnosti a cibuli uvařte v osolené vodě. Vývaru není třeba mnoho. Uvařené maso sceďte, oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.

Stejnoměrně nastrouhanou či pokrájenou kořenovou zeleninu a jemně krájenou cibuli krátce osmahněte a zaduste na másle, okořeňte muškátovým květem a zalijte vývarem z ryb. Případně trochu dosolte a vařte intenzivně asi patnáct minut, až zelenina změkne.

Pak přidejte část hrášku, vařené a jemně nastrouhané brambory, ty polévku v podstatě spolu se zeleninou zahustí. Vše krátce povařte a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu, obrané kousky rybího masa a posekanou petrželovou nať.

Jako speciální vložku do polévky připravte na pánvi z vajec, soli a hrášku omeletky. Které pak vložíte do již hotové polévky.


Komentáře

ivka - #
1.12.13

Polievka je výborná so smotanou i bez, mala som len muškátový orech, vôbec to nevadilo. Tiež sme vynechali omeletku.
Skúšali sme aj polievku s knedličkami a zhodli sme sa, že táto polievka s hráškom je najlepšia…
vďaka za recept.

Ondřej - #
25.12.12

Výborné! Polévka se již stala naší Vánoční tradicí neboť ji vaříme již třetí rok a velmi nám chutná. Kombinace hrášku a rybí chuti je vynikající. Je jednoduchá, není moc co zkazit. Jen to na začátku nepřehnat s muškátovým květem, jeho větší množství je příčinou hořké chuti.

Lenka - #
7.05.12

Okamžitě potřebuji ulovit nějakýho toho kapříka je výborná …a pořád se mi na ní sbíhaj sliny :D

Michal - #
24.12.11

Recept jsem zkoušel na Štědrý den. Polévka se povedla hned napoprvé a byla senzační. A to mám s chutí rybí polévky špané zkušenosti. Jen místo hráškové omelaty, jsem polévku podával a osmaženým chlebem, nakrájeným na kostičky. Recept doporučuji zkusit. Přeji dobrou chuť.

Lenka HK - #
23.12.11

Polévku vařím letos již po třetí a je vynikající :)

Aja - #
28.07.11

Mám ji na plotně a taky už pěkně hřeje bříško…výborná­.....já udělala místo omeletek klasické krutony a taky dobrota ;-)

Michal - #
12.04.11

Ještě jsem ji nevaříl (dnes jsem ji našel :D),
ale podle toho jak vypadá na videu a toho co říká Lenka bude asi dobrá a už se na ni těším :)

Lenka - #
23.12.09

Polévku už vařím, krásně voní a vypadá to, že si na ni zítra všichni pochutnají

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Fotografie z výlovu Světa 2016

Fotografie z podzimního výlovu Světa v listopadu 2016.

24.11.16 / Aktuality

Výlov Rožmberka 2016 - fotoalbum

Fotografie ze slavnostního výlovu rybníka Rožmberk, který se konal ve dnech 14. až 16. 10. 2016.

20.10.16 / Aktuality

Nábor brigádníků pro vánoční prodej kaprů

Největší certifikovaný prodejce Třeboňského kapra hledá brigádníky pro prodej kaprů na Vánoce 2016.

4.10.16 / Aktuality

Slavnostní výlov Rožmberka 2016

Ve dnech 14. až 16. 10. 2016 zve Rybářství Třeboň na slavnostní výlov rybníka Rožmberk.

29.09.16 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty