Třeboňský kapr - zdraví a tradice

Třeboňský kapr » Recepty » Vánoční polévka z kapra

Vánoční polévka z kapra

Zakládání vývaru z kapra.

K přípravě receptu vánoční polévky potřebujeme: kapří hlavu, kapří ořez, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti, cibule, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), pepř, zázvor, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku a petržel.

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijeme vodou a přidáme hlavu kapra a kapří ořez. Vše vaříme v mírném varu asi 20 minut. Potom polévku přecedíme přes síto a osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry či mlíčí a vnitřnosti a povaříme dalších 10 minut. Po odstavení přidáme obrané maso z hlavy kapra a odřezků, petrželovou nať. Rybí polévku podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

Tradiční recept na českou rybí polévku pro štědrovečerní tabuli jsme připravili na základě publikace Český kapr ve zdravé výživě, kterou vydalo v roce 2003 Rybářské sdružení České republiky.

Další recepty na vánoční polévku – Video

Krémová Vánoční rybí polévka s hráškem

Podrobnosti k přípravě receptu krémové vánoční rybí polévky.

Rybí polévka s knedlíčky

Podrobnosti k přípravě receptu rybí polévky s knedlíčky.

Výběr článků z rubriky: Recepty

Komentáře

  1. Nechápu, proč se podušená nastrouhaná zelenina má přidávat už do vývaru a pak scedit. Vždyť mrkev s celerem do polévky na talíři i barevně paří.

    — kadely · 22.12.09 · #

  2. byla vynikající a marinované kapří maso také

    — jirka · 22.12.09 · #

  3. to: kadely – Děkujeme za připomínku, nevidím jediný důvod, proč by nebylo možné přidat kořenovou zeleninu až po zcezení, pokud ji v polévce chcete mít obsaženu. Ostatně obdobný postup je vidět i ve videu s návodem na krémovou vánoční polévku.

    — Admin · 22.12.09 · #

  4. Vánoční polévku vařím obdobným způsobem, jen nechápu, proč osmaženou zeleninu cedit. Vždyť dodá polévce tu fantastickou chuť a barvu. Polévku vařím přesně naopak : uvařím hlavy, ocedím, v tomtéž vývaru uvařím vnitřnosti a teprve pak osmahnu na másle zeleninku, podleju vývarem z hlav, podusím,přidám zásmažku, doleju vývarem, přidám nakrájené vnitřnosti a maso z hlavy. Nechám provařit, ztáhnu z ohně, přidám nakrájenou zelenou petrželku a kousek čerstvého másla. Podávám s opečeným rohlíkem na kostičky nakrájeným.

    — miluše kohoutová · 12.09.10 · #

  5. Polévku dělám podobně jako Miluše Kohoutová jen s tím rozdílem, že mlíčí a zeleninu do polévky propasíruji, jikry zbavím blan a vidličkou je oddělím aby se nelepily na sebe a volně plavaly v polévce a polévku okořením nastrouhaným muškátovým oříškem.

    — Irena · 19.12.10 · #

  6. Kapří hlavy, mrkev, celer, cibuli, sůl zaliji studenou vodou, 40 minut vařím na mírném ohni pro dosažení kvalitního vývaru. Během vaření sbírám pěnu. Nechám vystydnout. Kapří hlavy odložím na misku, vývar včetně zeleniny přecedím na hustém sítku.
    V hrnci osmažím na másle jemně nastrouhanou zeleninu (mrkev , celer), přidám hladkou mouku a usmažím jíšku. Ohřátým vývarem zaliji. Z kapřích hlav oberu maso, jemně nakrájím a vložím do polévky (pečlivě vybrat kostičky). Jikry očistím od blan, naškřábu tak, aby se jikry dobře oddělily a vložím do polévky, provařím.
    Při podávání polévky do každého talíře vložím na másle osmažené krutony z rohlíků.
    Jarka z Vysočiny, 23.12.2010

    — Jarka z Vysočiny · 23.12.10 · #

  7. Irenka polévku vaří přesně dle mých představ.Takhle ji vařila moje babička i moje mamka,tak ji vařím i já.Je to dobrota.Zdravím

    — Jindra · 23.12.11 · #

  8. No, damy je to uzasne, ziji v cizine a tady sehnat kapra..... Bohuzel je to vzdycky hubeny mrzak bez chuti. Sbihaji se mi sliny, ale take si ten recept takto pamatuji, proste klasika. Zadny hrasek a vejce. Bohuzel musim si to vychutnat jen na papire, diky Hana Theisova, Pariz

    — Hana Theisova · 22.12.12 · #

  9. Taky vařím rybí polévku,ale podle receptu z kuchařky,která je stará jako já 57let,je po mamince.
    Uvařím vývar z hlav a všeho co z kapříka odříznu,je to silný vývar.Vařím cca 20 minut,přidám špetku soli a muškátu.Na másle orestuji kořenovou zeleninu na kostičky nakrájenou,posypu hladkou moukou na zahuštění,zaliju vývarem,který leju přes sítko,vložím vnitřnosti očištěné a na drobno pokrájené a vařím cca 10 minut.Mužeme zjemnit troškou mléka,je to vynikající a dlouho se polévka doma nezdřží,všichni ji „zbaštíme“ až se nám dělají boule za ušima.Dobrou chuť Alík

    — alik · 23.12.12 · #

  10. Rybí polévka se u nás v rodině nikdy nedělala a já poprvé před 3 lety zkusila tuto – s knedlíčky, byla moc dobrá, a tak letos ji vařím už potřetí, už se z toho stává pomalu tradice. Děkuju za chutný recept. Natálie

    — Monika Natálie · 29.12.12 · #

  11. Odpovídám pani Haně.Mám také starou kuchařku po babičce a podle ni vařím polévku stejně jako Vy.
    Babička do této polévky vždy nakonec dávala švestková povidla a loupané mandle.Pokud je nutno
    je možno dochutit citronem a cukrem.Je to taková tmavá polévka a my už doma jinou nevaříme.Zeleninu rozmiksuji a říkáme tomu krémová polévka z kapra.Jedině manželovi odeberu trochu té světlé.
    Nám všem chutná ta tmavá.Je to naše tradiční a navíc vzpomínka na milou babičku.
    Zkuste si trochu polévky odebrat a v malém množství
    ji připravit podle mně,jak vám bude chutnat?
    Možná že ji také někdo takhle připravujete.!

    — Ellen · 24.11.13 · #

  12. Návod na rybí polévku od maminky.Očištěné kapří hlavy bez žaber vařím s kořenovou zeleninou,celá mrkev,petržel,ce­ler, celou oloupanou cibulku,nové koření,bobkoví list,pepř, osolit a vařit cca 15min.Vyndám hlavy a celou zeleninu.Vývar scedím a přeliji zpátky.Vychladlou zeleninu rozřežu na kousky a rozmixuji, trochu ředím vývarem,vmísím zpět do vývaru.Oberu hlavy pozorně bez kostiček, vrátím zpět do vývaru který dávám do varu.Vnitřnosti zbavím blan a rozetřu jako česnek a pozvolna vmíchávám do vroucího vývaru.Jíšku přes sítko vmíchám do vývaru,přidám rozetřený česnek a kostičku bujonu,to vše za varu.Po odstavení přidám máslo a během chladnutí chodím polévku míchat.S osmaženou houstičkou přeji dobré chuti.

    — Bobo · 8.12.13 · #

  13. Evi, vytiskni mi poslední recept to je č. 12. Diky.mama

    — dana hachova · 23.12.13 · #

  14. Radu let jsem se snazil napodobit polevku, kterou varila moje mama a nenechala po sobe recept. Na internetu jsem zadnou podobnou nenasel, ale metodou pokusu a omylu se mi to nakonec podarilo – a je to kupodivu ta sama, kterou popisuje tento recept, jen zazvor nahrazuji muskatem. Ale stejne jako u svickove a bramboroveho salatu – co rodina, to trochu jiny rcept :-)

    — Radek · 23.12.13 · #

  15. kdo me poradi jestli se musi z rybich hlav do polevky odstranovat zabry.dekuji.

    — jednik · 24.12.13 · #

  16. Odstraňoval jsem je pro jejich údajnou hořkost, pak jsem se dozvěděl, že jsou naopak sladké, teď je odstraňuji, aby se hlavy lépe provařily.

    — jan · 25.12.13 · #

  17. Zdravím. Výborná inspirace, polévku dělám několik let, chutná i rybím nejedlíkům. Trochu jsem ji poštěloval. Cutná skvěle nejen na vánoce

    — Petr · 15.11.14 · #

  18. 18.Návod na rybí polévku od maminky.Očištěné kapří hlavy bez žaber vařím s kořenovou zeleninou,celá mrkev,petržel,ce­ler, celou oloupanou cibulku,nové koření,bobkoví list,pepř, osolit a vařit cca 15min.Vyndám hlavy a celou zeleninu.Vývar scedím a přeliji zpátky.Vychladlou zeleninu rozřežu na kousky a rozmixuji, trochu ředím vývarem,vmísím zpět do vývaru.Oberu hlavy pozorně bez kostiček, vrátím zpět do vývaru který dávám do varu.Vnitřnosti zbavím blan a rozetřu jako česnek a pozvolna vmíchávám do vroucího vývaru,přidám rozetřený česnek a kostičku bujonu,to vše za varu.Přidám předvařenou rýži.Je taková pověra že čím více rýže na talíří tim více peněz dostaneš v příštím roce. Po odstavení přidám máslo a během chladnutí chodím polévku míchat.Tuto polévku mám na vánoce pořád je to rodiná tradice odhadl bych ji na 60 roků.Dobrou­ chutˇ

    — Miroslav Poula · 5.12.14 · #

  19. Rybí polévku vařím dle mého tatínka a bez ní si vánoce nedovedu představit. Rybí hlavu a všechny odřezky z kapra dám do studené vody, přidám kousek hovězího masa, celer, petržel a mrkev, osolím a vařím pozvolna asi tři hodiny. Potom z vývaru vše vyndám, přecedím, aby nezůstaly v polévce drobné kosti, udělám světlou máslovou jíšku a polévku lehce zahustím. Nakonec přidám očištěné a nakrájené jikry, mlíčí a majoránku a chvilku povařím. Na másle osmažím na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky, které si pak na talíři do polévky přidáváme. Je to velmi jednoduché a naprosto vynikající.

    — Petra · 21.12.14 · #

  20. Všechny recepy jsou si trošku podobné,zkuste mlíčí či jikry předem povařit v octové vodě a pak nasekat na kostičky a šup s nimi do polévky.Stejně se polévka ještě přichucuje citronovou šťávou.Dělám to tak léta.Dobrou chuť

    — Jana · 22.12.14 · #

  21. Já jsem kdysi asi ve Vlastě četla recept na rybí polévku, kam se jako zavářka dávaly takové šátečky z nudlového těsta(nebo podobného) plněné tím vyvařeným rybím masem, jinak postup na vývar byl klasický,a bylo to výborné a tak se ptám, jestli náhodou ten recept někdo nemá, já jsem to dělala jenom jednou na zkoušku- všem to chutnalo, recept jsem si nenapsala a teď prohlížím před vánoci časopisy, gugluju a nikde jsem to už od té dávné doby neviděla.Díky
    Dana 22.12.14

    — Dana · 23.12.14 · #

  22. Hezké vánoce, vařím polévku přesně jako Petra č.19 . Je to náš recept po babičce. Jen s tím rozdílem, že jikry a mlíčí vařím zvlášť a pak jen do hotové polévky vmíchám. Stane se , že by na nich mohla být žluč a škoda pak vývaru :-).
    Přeji všem dobrou chuť u štědrovečer­ního stolu.

    — Hana · 23.12.14 · #

  23. To jsme asi jediní, kteří vaří polévku z kapra bez jíšky. Vždycky používáme jen čistý vývar z masa a zeleniny, ten zcedíme, nalejeme na novou zeleninu nakrájenou na kostičky, chvilku povaříme, podáváme s osmaženou houskou.
    Mlíčí smažíme jako řízek, jikry povařím pro manžela do polévky zvlášť, nikdo jiný je nemiluje. Maso z hlav obere manžel s dětmi také samostatně, do polévky je nedáváme.

    — Pavla · 24.12.14 · #

  24. Osmaženou zeleninu rozmixuji a teprve potom dám hlavu…

    — Bobr · 24.12.14 · #

  25. Tak jsem zkusil polévku s povidly a je to výborné .
    Děkuji za typ a doporučuji

    — pepa · 24.12.14 · #

  26. vařím podobně  – jen pár vylepšení  – hlavy + ořez z kapra ( u nás celé kostry jelikož vykostůji) + cibule + podravka ( místo soli – osolí a zároveň ochutí) uvařit scedit – cibuli vyhodit, maso se obere nahrubo – i když jsem se moc snažil – vždy tam nakonec nějaká kostička byla  – obrané maso rozmixovat na kaši a procedit do polévky ( pomáhám si vývarem na pročistění cedníku a kosti před další várkou vysypu), kořenovou zeleninu ( mrkev ( dost), celer ( málo) a petržel (trochu) najemno nastrouhanou orestovat na másle ( ve větší pánvi)  – podleju vývarem ,očistěné a odblaněné mlíčí a jikry nožem rozdělím na malé kousky a přidám do pánve a už nechám jen chvilku přejít varem já ještě přidávám žloudek rozmíchaný v trošce mléka – přelít do polévky a je hotovo… nechávám si stranou část rozmixovaného a přecezeného masa, přidám nastrouhanou mrkev ,celer a petržel přidám majonézu a mám pomazánku a-la humr na chlebíčky – jedním vrzem s polévkou…

    — Míra · 24.12.14 · #

  27. Všechny labužníky zdravím.Všichni máte svou pravdu.Každý vaří podle své chuti Každý si nemusí necht vnucovat svůj názor a může si do díla s rozumem přidat co chce. Váš vlastní experiment bych doporučil nechat otestovat pří návštěvě známých.Moje maminka tenkrát byla vrchní kuchařkou v hotelu lázeňského střediska a už jako 12-ti letého kluka mě nutila učit se umět vařit.Dělala to tak,že co jsem chtěl,tak mě to nechala udělat.Samozřejmě s poradou.Co jsem si přidal v rozumné míře tak ano.Výsledek jsme potom společně zhodnotili.
    Dnes je mě 75 let a umím v evropské kuchyni téměř vše včetně konzervací zeleniny a ovoce.
    Doporučuji všem:učte se:experimentujte ale hlavně zveřejňujte své neúspěchy !!!Jsou vždy úspěšjnější než chlouby.
    -Vladimír.15.9.2015

    — Vladimír Kokeš · 15.09.15 · #

  28. Všechny vnitřnosti jsem důkladně očistil,vývar je přesto hořký.Poradí mi někdo jak ho zachránit,nebo je to na výhoz?To to pěkně začíná…Děkuji za radu.Pěkné svátky všem.

    — Jiří Sroka · 24.12.15 · #

  29. Jestli je vývar hořký, musel jste natrhnout žluč.Jste si jistý, že jste ji z vnitřností vybral celou, bez porušení? Jinak není možné, aby byl vývar hořký, nemá být z čeho. Škoda, ale jestli je tam trochu žluče, tak už to zachránit nejde.

    — suzy · 24.12.15 · #

  30. Vladimíre vývar je hořký z jednoho důvodů nechal jsi žábra a ty se musí vytahnout než začneš vařit vývar jinak to můžeš vylejt

    — -Pítrs- · 24.12.15 · #

Vložit komentář k článku "Vánoční polévka z kapra":
 
Všechny položky formuláře je nutno vyplnit. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.
 

Rybářství Třeboň a.s.

Producent Třeboňského kapra Rybářství Třeboň a.s. patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii.

Chráněné zeměpisné označení.

Vánoční recepty


Prohlédněte si na videu vánoční recepty na přípravu tradičních pokrmů z kapra, včetně vánoční rybí polévky.

Doporučujeme

Kapří biftek

Biftek z kapra

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Kapr ve zlatých šupinách.

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Vánoční variace

Variace na smaženého vánočního kapra

Kapří bramborák

Bramborák z kapřího masa

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.


Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.


Třeboň carp - English Wittingauer Karpfen - Deutsch Тршебоньский карп  - Pусский Carpe de Trebon - Français Carpa de Trzheboñ (Třeboň)  - Espanol Carpa di regione Třeboň - Italiano Karp Třeboński - Polski

Aktuality

Sportovní rybolov již od 25. března 2016

Sportovní rybolov na rybářských revírech rybnících Hejtman, Staňkovský a Nový Kanclíř letos začíná již v pátek 25. března.

Jarní výlov Opatovického rybníka

U příležitosti výlovu Opatovického rybníka 14. – 17. 3. 2016 bude v Třeboni kapr za akční cenu.

Výlov rybníka Rožmberk 2016

Slavnostní výlov největšího českého rybníka Rožmberk bude 14. – 16. října 2016.

Zobrazit všechny aktuality

Poslední komentáře


Rybářství Třeboň a.s. 2009 © Třeboňský kapr - Zdraví a tradice :: Webdesign ODOEN

Rybářství Třeboň a.s. -  Producent Třeboňského kapraFISH MARKET a.s. - prodejce Třeboňského kapraEvropský rybářský fond -  informace o projektu