Třeboňský kapr - zdraví a tradice

Třeboňský kapr » Recepty » Vánoční polévka z kapra

Vánoční polévka z kapra

Zakládání vývaru z kapra.

K přípravě receptu vánoční polévky potřebujeme: kapří hlavu, kapří ořez, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti, cibule, 150 g másla, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), pepř, zázvor, sůl, 50 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku a petržel.

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Poté, co zelenina zhnědne, zalijeme vodou a přidáme hlavu kapra a kapří ořez. Vše vaříme v mírném varu asi 20 minut. Potom polévku přecedíme přes síto a osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry či mlíčí a vnitřnosti a povaříme dalších 10 minut. Po odstavení přidáme obrané maso z hlavy kapra a odřezků, petrželovou nať. Rybí polévku podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky.

Tradiční recept na českou rybí polévku pro štědrovečerní tabuli jsme připravili na základě publikace Český kapr ve zdravé výživě, kterou vydalo v roce 2003 Rybářské sdružení České republiky.

Další recepty na vánoční polévku – Video

Krémová Vánoční rybí polévka s hráškem

Podrobnosti k přípravě receptu krémové vánoční rybí polévky.

Rybí polévka s knedlíčky

Podrobnosti k přípravě receptu rybí polévky s knedlíčky.

Výběr článků z rubriky: Recepty

Komentáře

  1. Nechápu, proč se podušená nastrouhaná zelenina má přidávat už do vývaru a pak scedit. Vždyť mrkev s celerem do polévky na talíři i barevně paří.

    — kadely · 22.12.09 · #

  2. byla vynikající a marinované kapří maso také

    — jirka · 22.12.09 · #

  3. to: kadely – Děkujeme za připomínku, nevidím jediný důvod, proč by nebylo možné přidat kořenovou zeleninu až po zcezení, pokud ji v polévce chcete mít obsaženu. Ostatně obdobný postup je vidět i ve videu s návodem na krémovou vánoční polévku.

    — Admin · 22.12.09 · #

  4. Vánoční polévku vařím obdobným způsobem, jen nechápu, proč osmaženou zeleninu cedit. Vždyť dodá polévce tu fantastickou chuť a barvu. Polévku vařím přesně naopak : uvařím hlavy, ocedím, v tomtéž vývaru uvařím vnitřnosti a teprve pak osmahnu na másle zeleninku, podleju vývarem z hlav, podusím,přidám zásmažku, doleju vývarem, přidám nakrájené vnitřnosti a maso z hlavy. Nechám provařit, ztáhnu z ohně, přidám nakrájenou zelenou petrželku a kousek čerstvého másla. Podávám s opečeným rohlíkem na kostičky nakrájeným.

    — miluše kohoutová · 12.09.10 · #

  5. Polévku dělám podobně jako Miluše Kohoutová jen s tím rozdílem, že mlíčí a zeleninu do polévky propasíruji, jikry zbavím blan a vidličkou je oddělím aby se nelepily na sebe a volně plavaly v polévce a polévku okořením nastrouhaným muškátovým oříškem.

    — Irena · 19.12.10 · #

  6. Kapří hlavy, mrkev, celer, cibuli, sůl zaliji studenou vodou, 40 minut vařím na mírném ohni pro dosažení kvalitního vývaru. Během vaření sbírám pěnu. Nechám vystydnout. Kapří hlavy odložím na misku, vývar včetně zeleniny přecedím na hustém sítku.
    V hrnci osmažím na másle jemně nastrouhanou zeleninu (mrkev , celer), přidám hladkou mouku a usmažím jíšku. Ohřátým vývarem zaliji. Z kapřích hlav oberu maso, jemně nakrájím a vložím do polévky (pečlivě vybrat kostičky). Jikry očistím od blan, naškřábu tak, aby se jikry dobře oddělily a vložím do polévky, provařím.
    Při podávání polévky do každého talíře vložím na másle osmažené krutony z rohlíků.
    Jarka z Vysočiny, 23.12.2010

    — Jarka z Vysočiny · 23.12.10 · #

  7. Irenka polévku vaří přesně dle mých představ.Takhle ji vařila moje babička i moje mamka,tak ji vařím i já.Je to dobrota.Zdravím

    — Jindra · 23.12.11 · #

  8. No, damy je to uzasne, ziji v cizine a tady sehnat kapra..... Bohuzel je to vzdycky hubeny mrzak bez chuti. Sbihaji se mi sliny, ale take si ten recept takto pamatuji, proste klasika. Zadny hrasek a vejce. Bohuzel musim si to vychutnat jen na papire, diky Hana Theisova, Pariz

    — Hana Theisova · 22.12.12 · #

  9. Taky vařím rybí polévku,ale podle receptu z kuchařky,která je stará jako já 57let,je po mamince.
    Uvařím vývar z hlav a všeho co z kapříka odříznu,je to silný vývar.Vařím cca 20 minut,přidám špetku soli a muškátu.Na másle orestuji kořenovou zeleninu na kostičky nakrájenou,posypu hladkou moukou na zahuštění,zaliju vývarem,který leju přes sítko,vložím vnitřnosti očištěné a na drobno pokrájené a vařím cca 10 minut.Mužeme zjemnit troškou mléka,je to vynikající a dlouho se polévka doma nezdřží,všichni ji „zbaštíme“ až se nám dělají boule za ušima.Dobrou chuť Alík

    — alik · 23.12.12 · #

  10. Rybí polévka se u nás v rodině nikdy nedělala a já poprvé před 3 lety zkusila tuto – s knedlíčky, byla moc dobrá, a tak letos ji vařím už potřetí, už se z toho stává pomalu tradice. Děkuju za chutný recept. Natálie

    — Monika Natálie · 29.12.12 · #

  11. Odpovídám pani Haně.Mám také starou kuchařku po babičce a podle ni vařím polévku stejně jako Vy.
    Babička do této polévky vždy nakonec dávala švestková povidla a loupané mandle.Pokud je nutno
    je možno dochutit citronem a cukrem.Je to taková tmavá polévka a my už doma jinou nevaříme.Zeleninu rozmiksuji a říkáme tomu krémová polévka z kapra.Jedině manželovi odeberu trochu té světlé.
    Nám všem chutná ta tmavá.Je to naše tradiční a navíc vzpomínka na milou babičku.
    Zkuste si trochu polévky odebrat a v malém množství
    ji připravit podle mně,jak vám bude chutnat?
    Možná že ji také někdo takhle připravujete.!

    — Ellen · 24.11.13 · #

  12. Návod na rybí polévku od maminky.Očištěné kapří hlavy bez žaber vařím s kořenovou zeleninou,celá mrkev,petržel,ce­ler, celou oloupanou cibulku,nové koření,bobkoví list,pepř, osolit a vařit cca 15min.Vyndám hlavy a celou zeleninu.Vývar scedím a přeliji zpátky.Vychladlou zeleninu rozřežu na kousky a rozmixuji, trochu ředím vývarem,vmísím zpět do vývaru.Oberu hlavy pozorně bez kostiček, vrátím zpět do vývaru který dávám do varu.Vnitřnosti zbavím blan a rozetřu jako česnek a pozvolna vmíchávám do vroucího vývaru.Jíšku přes sítko vmíchám do vývaru,přidám rozetřený česnek a kostičku bujonu,to vše za varu.Po odstavení přidám máslo a během chladnutí chodím polévku míchat.S osmaženou houstičkou přeji dobré chuti.

    — Bobo · 8.12.13 · #

  13. Evi, vytiskni mi poslední recept to je č. 12. Diky.mama

    — dana hachova · 23.12.13 · #

  14. Radu let jsem se snazil napodobit polevku, kterou varila moje mama a nenechala po sobe recept. Na internetu jsem zadnou podobnou nenasel, ale metodou pokusu a omylu se mi to nakonec podarilo – a je to kupodivu ta sama, kterou popisuje tento recept, jen zazvor nahrazuji muskatem. Ale stejne jako u svickove a bramboroveho salatu – co rodina, to trochu jiny rcept :-)

    — Radek · 23.12.13 · #

  15. kdo me poradi jestli se musi z rybich hlav do polevky odstranovat zabry.dekuji.

    — jednik · 24.12.13 · #

  16. Odstraňoval jsem je pro jejich údajnou hořkost, pak jsem se dozvěděl, že jsou naopak sladké, teď je odstraňuji, aby se hlavy lépe provařily.

    — jan · 25.12.13 · #

Vložit komentář k článku "Vánoční polévka z kapra":
 
Všechny položky formuláře je nutno vyplnit. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.
 

Rybářství Třeboň a.s.

Producent Třeboňského kapra Rybářství Třeboň a.s. patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii.

Chráněné zeměpisné označení.

Soutěž 2014


I v roce 2014 jsme pro návštěvníky našeho webu připravili soutěž pod názvem Třeboňští kapři do kuchyně patří. Hlavní cenou je ubytování v Třeboni zdarma.

Hraj s Třeboňským kaprem.

Doporučujeme

Kapří bramborák

Bramborák z kapřího masa

Vánoční variace

Variace na smaženého vánočního kapra

Kapr ve zlatých šupinách.

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Grilované marinované kapří maso

Marinované kapří maso

Partneři

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.


Třeboň a Třeboňsko

Partnerem rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.


Vánoční recepty


Prohlédněte si na videu vánoční recepty na přípravu tradičních pokrmů z kapra, včetně vánoční rybí polévky.

Třeboň carp - English Wittingauer Karpfen - Deutsch Тршебоньский карп  - Pусский Carpe de Trebon - Français Carpa de Trzheboñ (Třeboň)  - Espanol Carpa di regione Třeboň - Italiano Karp Třeboński - Polski

Aktuality

Soutěžte s Třeboňským kaprem

Vyhrajte s Třeboňským kaprem víkendový pobyt v Třeboni zdarma.

Seznam certifikovaných prodejců Třeboňského kapra

Chcete-li si pochutnat o Vánocích na Třeboňském kapru, pořiďte si jej u prodejců, kteří jsou majitelem certifikátu na prodej Třeboňského kapra na Vánoce 2013.

Prodej kaprů na vánoce 2013 na sádkách Lahovice Praha

Vánoční prodejní doba na sádkách v Praze Lahovicích.

Zobrazit všechny aktuality

Poslední komentáře


Rybářství Třeboň a.s. 2009 © Třeboňský kapr - Zdraví a tradice :: Webdesign ODOEN

Rybářství Třeboň a.s. -  Producent Třeboňského kapraFISH MARKET a.s. - prodejce Třeboňského kapraEvropský rybářský fond -  informace o projektu