Zpracování

Zpracovny ryb

Zpracování Třeboňského kapra je realizováno ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. Zkušený personál a technické vybavení zpracoven umožňuje výrobu široké škály kvalitních výrobků z Třeboňského kapra. Kromě výroby opracovaného a různým způsobem naporcovaného kapra (kapr kuchaný, půlky, podkovy, filety) jsou ve zpracovnách vyráběny také rybí polotovary.

Zpracování kapra v prostředí domácí kuchyně

Pokud se rozhodnete nevyužít služeb zpracoven ryb, díky kterým si můžete v obchodní síti zakoupit chlazené kapří filety zbavené i drobných mezisvalových kůstek, je dobré se seznámit s návody na zpracování kapra. Ve videoklipech s návody na přípravu kapra se o své zkušenosti s vámi podělí kuchařský mág Petr Stupka.

Porcování kapra

Po vykuchání následuje porcování kapa. Kapra je možno rozdělit podélně podél páteře na půlky. Pro domácí přípravu porcí je ideální příčné porcování kapra na takzvané podkovy. Odstraněním páteře z podkov získáme hotové porce kapra.

Kapr bez kostí - filetování

Při přípravě filetů z kapra se postupuje poněkud odlišně, než v průmyslových zpracovnách, kde se filet vyřezává z celého kapra, nebo z půlek kapra. Mnohem jednoduší a pro domácí zpracování vhodnější je příprava filetů z podkov.

Skladování kapra

Vykuchaného případně již naporcovaného kapra, kterého si zakoupíte anebo zpracujete sami doma, můteže při dodržování určitých pravidel skladovat i několik dní. Sladkovodní ryby vydrží čerstvé při teplotě 0 °C až 4 °C zhruba čtyři dny.

Stahování z kůže

Stahování z kůže může být prováděno ihned po vykuchání, nebo až po naporcování kapra takzvaným seřezáváním kůže. Pokud si chcete ulehčit práci, doporučujeme druhou možnost.

Usmrcení a očištění kapra

Při zabíjení kapra se předpokládá, že budeme postupovat s co největší ohleduplností, abychom při usmrcování nezpůsobili rybě zbytečné útrapy. Nejdříve je třeba kapra omráčit tupým předmětem …

Kuchání kapra

Kuchání kapra je třeba provádět co možná nejdříve po jeho usmrcení. Kucháním odstraníme z kapra vnitřnosti, které můžeme následně využít k další přípravě pokrmů.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Informace k podzimním výlovům

Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2023.

před 15 dní / Aktuality

Chyť a pusť

Rozšíření nabídky rekreačního rybaření o dva revíry, kde rybaření probíhá způsobem CHYŤ A PUSŤ.

před 88 dní / Aktuality

Prodej ryb 5. a 6. července

Prodejna ryb na sádkách v Třeboni bude ve dnech 5. a 6. července 2023 otevřena, a to v době od 9.00 do 12.00 hodin.

před 121 dní / Aktuality

Sportovní rybolov na Potrubí pod Ponědrážským rybníkem

Od 1. května 2023 lze rekreačně rybařit i na potrubí pod Ponědrážským rybníkem.

před 151 dní / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty