Maso z Třeboňského kapra patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek.
Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 -83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %).
živina | Průměrná hodnota | Minimální a maximální hodnoty |
---|---|---|
Energie kJ | 484 | 239 – 636 |
voda | 67,6 | 39,8 – 81,6 |
sušina | 21,8 | 13,5 – 27, 6 |
bílkoviny | 16,7 | 9,3 – 19,2 |
tuky | 4,7 | 2,1 – 9,2 |
sacharidy | 0,3 | 0,1 – 0,6 |
Celkový cholesterol (v mg na 100 g svaloviny) | 9,56 |
Zdroj: Novotný L., Vácha F., Bencko V. Sladkovodní ryby ve výživě. Prakt. Lék. 2008, 88
Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu.
Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. Příznivá hodnota obsahu tuku v mase Třeboňského kapra (průměrně 2,6 %) souvisí s velkým podílem přirozené potravy v jeho výživě. Mezi velmi cenné látky v rybím tuku patří polynenasycené mastné kyseliny řady n-3, které pozitivně působí na naše zdraví. Především je známé jejich preventivní působení proti kardiovaskulárním chorobám.
Polynenasycené mastné kyseliny získávají ryby složitým způsobem z fytoplanktonu. V rybím těle mají významnou funkci, protože díky nim si ryby dokáží udržet tuky v tekutém stavu i při velmi nízké teplotě vody. Tuk kaprů, jejichž výživa je založená na přirozené potravě, má vyšší obsah těchto látek oproti rybám, které jsou uměle přikrmovány.
Dru masa (100g) | Energie (kJ) | Bílkoviny (g) | Tuk (g) | Sacharidy (g) |
---|---|---|---|---|
kapr | 280 | 9,3 | 3,3 | 0,1 |
vepřové maso | 1175 | 10,8 | 26,4 | 0,1 |
hovězí maso | 506 | 10,4 | 8,7 | 0,1 |
kuřecí maso | 385 | 12 | 4,7 | 0,2 |
Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě -1 až 5 °C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě -18 °C.
Při skladování čerstvé ryby je nutné dbát na to, aby teplota neklesla pod -1 °C, kdy se v kapří svalovině začínají tvořit velké krystalky ledu, které mechanicky narušují buněčnou stěnu svalových buněk a tím dochází k nežádoucím změnám ve struktuře masa. Z tohoto důvodu může také dojít ke zhoršení původní kvality kapřího masa při jeho neodborném domácím zmrazování.
Při výrobě mraženého kapra se používá tkz. šoková metoda, při které je kapří maso vystaveno velmi nízkým teplotám ( – 35 až -40 °C) a tím se rychle překoná nežádoucí teplotní pásmo ( -2 až -8 °C).
V České republice je nejběžnější prodej kapřího masa ve formě živé ryby v předvánočním čase. Nákup živého kapra a jeho následné domácí zpracování můžeme zařadit mezi tradiční české vánoční zvyky. Pokud se rozhodnete pro zpracování živé ryby, tak názorné návody s fotografiemi a videem, jak usmrtit, provést kuchání či porcování kapra najdete v rubrice zpracování kapra.
Třeboňského kapra si můžete zakoupit i ve formě již zpracovaných kapřích výrobků. Z hlediska nutriční hodnoty je nejhodnotnější čerstvé kapří maso nabízené v podobě zpracované chlazené ryby.
Dalším produktem z Třeboňského kapra, kde se nemusíte obávat drobných kostiček, je polotovar Kapří. Tento zmrazený výrobek se skládá z drceného kapřího masa bez kostí a kůže, ovesných vloček a koření a dá se z něj snadno připravit mnoho chutných pokrmů.
V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr.
Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Vložte komentář či dotaz. U článku - Kapří maso - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.