Kapr obecný se vyskytuje v několika barevných i tvarově odlišných formách díky dlouhodobému procesu šlechtění. Mezi typické znaky, které jsou společné všem formám, patří velké zlaté šupiny, které mohou být redukovány, dva páry vousků, velká vysunovatelná ústa přizpůsobená k získávání potravy ze dna a dlouhá hřbetní ploutev.
Původní forma divokého kapra se vyznačuje protáhlým nízkým válcovitým tělem, které je s výjimkou hlavy pokryté šupinami. Oproti tomu šlechtěné rybničný formy, jako například Třeboňský kapr, mívají robustnější, ze stran zploštělé tělo, které bývá v břišní a hřbetní partii vyklenuté. Tělo je pokryté velkými cykloidními šupinamy, které jsou u některých vyšlechtěných forem redukovány.
V našich podmínkách se můžeme setkat se čtyřmi základními typy kaprů podle ošupení:
Praktický význam má především chov kapra šupinatého a lysce. Kapr řádkový a hladký není tak běžný, protože tyto dva typy dosahují menší užitkovosti, jsou méně odolní a více náchylní k různým deformacím. Třeboňský kapr se chová ve formě kapra šupinatého i kapra lysce.
Kapr obecný patří mezi poměrně rychle rostoucí ryby. V našich podmínkách dorůstá maximálně do délky kolem 1 m a hmotnosti i přes 20 kg. Jako produkční ryba bývá nejčastěji vylovován ve stáří 3 let (délka kolem 40 cm, hmotnost 1,5 až 2 kg) anebo ve 4 letech (hmotnost kolem 3 kg).
Základ pohybového ústrojí kapra obecného tvoří kosterní soustava, která se rozlišuje na kostru hlavy, kostru trupu a ocasu a kostru ploutví. Při konzumaci kapřího masa vyvolává někdy obavy přítomnost drobných kostí, které se nachází právě v trupu kapra. Základem této části kostry je páteř složená z obratlů s poměrně dlouhými trnovými výběžky (horní trny). Na trupové obratle se napojuje celkem 16 párů žeber.
V ocasní části má každý obratel kromě trnových výběžků i přibližně stejně dlouhé dolní trny. Navíc se u kapra obecného, stejně jako u ostatních kaprovitých ryb, v ocasním svalu nachází drobné svalové kůstky (tzv. ostice) ve tvaru písmene Y.
Obavám z drobných kůstek v kapřím mase se však můžete vyhnout přípravou kapra bez kostí.
Kosterní svalstvo kapra, které umožňuje jeho pohyb, tvoří svaly hlavy, svaly trupu a ocasu a svaly ploutví. Vesměs jde o příčně pruhované svalstvo, které má na rozdíl od savců kratší svalová vlákna. Z tohoto důvodu je maso ryb velmi lehce stravitelné. Nejmohutnějším svalem je podkožní boční sval, který se vpředu upíná na zadní kosti lebky a pokračuje až k ocasní ploutvi. Při konzumaci se z kapra využívá svalovina trupu a ocasu – kapří maso .
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Martin - #
Dobrý den,jakého kapra preferujete na Vánoce lysce ne šupináče děkuji
Komentář