Odšupení kapra, je vždy vhodné provádět v krátkém sledu po jeho zabití. V takovém případě se šupiny oddělují mnohem snadněji. Šupin kapra se můžeme zbavit dvěma způsoby.
Tradiční je oškrábání šupin. Při oškrábání, které je možné provádět nejrůznějšími škrabkami, ale i rukou, dochází k značnému znečištění okolí odlétajícími šupinami. Na kaprovi zůstává kůže i s šupinovými pouzdry.
Druhý způsob, který vyžaduje trochu cviku, spočívá v podřezávání šupin i s pouzdry tenkým nožem. Od ocasu směrem k hlavě se postupně odřezává celý plát šupin a na kaprovi zůstává jen čistá kůže přirostlá k masu.
Při podřezávání šupin na nůž netlačte a jen zlehka ho táhněte střídavě nahoru a dolů. Pokud se zaříznete do masa, snadno se vrátíte zpět.
Vzhled kapra zbaveného šupin oškrabáním a podřezáním můžete porovnat na fotografii z fotogalerie webu www.trebonskykapr.cz.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2023 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2023.
Rybník Rožmberk se letos bude lovit na podzim od 13. do 15. října 2023.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete v Praze na Sádkách Lahovice. Otevřeno celoročně.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Vladimír Kokeš - #
Zdravím všechny domácí kuchtíky.Rybu jím pro její nezaměnitelnou chuť.Proto nemohu odsraňovat její nositele a tou je kůže a podkožní tuk.Pro usnadnění odšupinění vždy kupuji kapra lysého.Má nepatrné množství šupin a ty odstraním malým zoubkovaným nožem na krájení sýrů.Navíc má krásnou zlatavou barvu.Ploutve a žábry vysřihnu pomocí nůžek na drůbež.Na všechny tyto úkony používám navlhčenou utěrku do které zabalím celého kapra mimo místa kde budu pracovat.Ryba tak neklouže v rukou a nehrozí zranění vlastní ruky.Kapra zásadně nestahuji z kůže!To si mohu rovnou koupit filé!Pokud se zakrvácená utěrka vypere ve studené vodě hned po použití,bude jako nová.
Komentář