Maso Třeboňského kapra můžete ochutnat i ve formě uzené ryby. Na trh je dodáván v podobě uzených podkov. Na speciální přání například cateringových společností je možné připravit také uzené kapří filety. Uzený kapr se výborně hodí pro přípravu lahůdek studené kuchyně.
Při výrobě uzených výrobků z Třeboňského kapra se používá technologie uzení teplým kouřem. Vlastní proces má tři fáze (sušení, uzení a zabarvování). Během třetí fáze je nutné v jádře ryby dosáhnout teploty 72 °C po dobu nejméně 10 minut, aby došlo k zneškodnění bakterií. Po vyuzení se kapří maso nechává volně vychladnout. Uzené výrobky se prodávají buď volně ložené anebo vakuově balené.
Volně ložené uzené výrobky z Třeboňského kapra je možno skladovat po dobu až 10 dní při teplotě 1 – 8 °C. Vakuované výrobky mají trvanlivost o něco delší (14 dní). Skladují se při teplotě 0 – 4 °C. U konkrétního výrobku však vždy vycházejte z údajů, které jsou uvedeny na obale.
Uzeného kapra můžete využít k přípravě mnoha specialit studené kuchyně, hodí se například na menu v rámci recepcí a rautů či k přípravě předkrmů. Uzeného kapra je možné upravovat i tepelně, nejjednodušším způsobem je ohřátí v mikrovlnné troubě.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Na rybníku Rožmberk bude opět podzimní slavnostní výlov, a to ve dnech 11. až 13. října 2024.
Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2024 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Petr - #
Doplním taky svůj vynikající jednoduchý a rychlý recept na lehce uzeného kapra.
Důležité je mít gril takzvanou lokomotivu !!
Kapra rozpůlíme na 2 půlky-ty následně okořeníme nejlépe kořením na ryby-nebo stačí jen sůl a pepř a každou půlku potřeme čerstvým rozdrceným česnekem až 3 ks česneku na každou půlku.
Nechám odležet stačí 20 minut a šup s ním do lokomotivy.
Udíme na mírném kouři cca 80 C tak 2-3 hodinky až kapr změní barvu do zlatova.
A pak už budeme jen mlsat.
Lepšího kapra jsem opravdu nejedl.
Komentář