Kuchání kapra

Kuchání kapra

Rozříznutí břišní dutiny

Kuchání kapra je stejné jako u většiny sladkovodních ryb. Je nutné vést mělký řez na břišní straně od řitního otvoru k hlavě. Mezi břišními ploutvemi veďte řez důsledně přesně uprostřed, aby se vám nůž nezasekl do pevných kostí. Mělký řez provedený pouze špičkou nože zajistí, že vnitřnosti zůstanou neporušené. Zvláště za hlavou nezanořte nůž hluboko, aby nebyl rozříznut žlučový váček.

Video s názornou ukázkou vykuchání kapra

Vyjmutí vnitřností z břišní dutiny

Rozříznutou břišní dutinu nejprve rozevřete a poté rukou uvolněte blány držící vnitřnosti a to tak, že ruku vedete od ocasu k hlavě. Právě u hlavy je jediné místo, kde vnitřnosti pevně drží střívkem. To je třeba uštípnout či vytrhnout a pak už snadno vyjmete celé vnitřnosti.

Třídění vnitřností kapra

Nejprve z nich odtrhněte vzduchové měchýře. Potom váček se žlučí. Ten přiléhá k začátku střívka za hlavou a šetrným roztržením blan na spodní části ho určitě odhalíte. Snažte se pevně stisknout úzké hrdlo váčku a pak jen slabým tahem bez problémů celou žluč z vnitřností odstraníte.

Docela snadno oddělíte jikry nebo mlíčí a pak ze zbytku vnitřností vytáhněte postupným pocukáváním celé střívko. I vazivo držící vnitřnosti je totiž do polévky výborné.


Komentáře

eva nemecká - #
25.12.20

Letos se mě stalo, že jsem při vyndádvání žluče špatně odhadla kde je začátek žlučovodu a žluč začala vytékat do dřezu kde ležel vykuchaný kapr. proto mě na snímku moc překvapilo, že pan Stupka žlučový váček položil nahoru na kapra jenž byl naspodu dřezu. Je to riskantní, ta žluč může z váčku vytékat! Vyndaná žluč se má okamžitě dobře zabalit do novin apod. a vyhodit do odpadků.

Helena Žďárská - #
22.12.20

Bezvadné video. Člověk se vždy rád přiučí. DĚKUJI zase mi přišel vhod nějaký ten fígl , a ulehčil mi práci, a to jsem důchodkyně.

karel - #
19.12.11

Moc děkuji Rybářství Třeboň a panu Petru Stupkovi,podle vašeho článku Kuchání kapra, jsem teprve nyní zjistil,kde jsem dělal chyby, letos se budu řídit Vašimi radami. Dříve jsem se u toho i nadřel,například stahováním kůže.

Děkuji ještě jednou,karel.

Komentář

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Sportovní rybolov - začátek sezony 1. 3.!

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.

21.02.24 / Aktuality

Výlov rybníka Rožmberk 2024

Na rybníku Rožmberk bude opět podzimní slavnostní výlov, a to ve dnech 11. až 13. října 2024.

8.02.24 / Aktuality

Třeboňský kapr v Praze po celý rok

Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.

10.01.24 / Aktuality

Seznam certifikovaných prodejců

Vánoce 2023 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.

12.12.23 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty