Porcování kapra

Porcování kapra.

Hned na začátku porcování kapra uřízněte hlavu a to za skřelemi včetně prsních ploutví. Z hlavy připravíte rybí polévku.

Další postup má více variant. Kapra můžeme porcovat na půlky nebo podkovy. Pro další zpracování v prostředí domácí kuchyně je ideální a také nejjednodušší porcování na podkovy.

Podrobné video s ukázkou porcování kapra

Porcování na podkovy

Při porcování podkov veďte řez tak, abyste nezápolili se silnými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Vůbec není třeba ploutve před porcováním usekávat, štípat či s nimi jiným způsobem zápolit. Z odříznuté podkovy totiž docela snadno odstraníte ploutev i s přilehlou kostí.

Také silnou, ostnatou kost na začátku hřbetu snadno odstraníte zaříznutím od shora z obou stran a poté vytržením.

Porce kapra – odstranění páteře

Jednotlivé podkovy pak snadno zbavíte silných kostí, tedy páteře a jejího spojení se hřbetem.

Podkovu položte na podložku na plocho a to tak aby páteř při stlačení byla pevná. Jestliže podkova při zatlačení na páteř pruží nebo se kýve, podkovu otočte. Seříznutím páteře z jedné i druhé strany získáte dvě porce kapra z každé podkovy. Ty už pochopitelně můžete použít k tepelné úpravě.

Z takto připravených porcí kapra už není daleko k úplnému vykoštění, tedy k přípravě kapra bez kostí.


Komentáře

bjuty - #
23.12.16

Super srozumitelná videa a návod, který je pochopitelný a srozumitelný :-).
Díky

johana - #
10.12.14

Dík za každoroční pomoc.Srozumitelné video.Přeji hezké Vánoce.

Ondřej - #
23.12.11

Dobrý den!

Děkuji velice za perfektní video. Sice z rybářské rodiny, ale tohle jsem nikdy nedělal. Teď už se nemusím bát, že se před tchýní a tchánem znemožním:-)

Krásné Vánoce!

Ondřej

Vladimír Skořepa - #
23.12.10

Tak jako minulé Vánoce, tak i dnes mě posloužilo Vaše instruktážní video jako perfektní tahák ve škole! Tímto Vám chci poděkovat a popřát Vám klidné a radostné Vánoce! Video i komentář sou SUPR! Díky Laďa Brno

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Pozvánka na Rybářské slavnosti 2018

Od pátku 17. do neděle 19. srpna 2018 se v Třeboni konají 14. Rybářské slavnosti. Jste zváni.

7.08.18 / Aktuality

Sportovní rybolov 2018 - začátek sezony

Rybářská sezona 2018 na Staňkovském, Hejtmanu a Novém Kanclíři začíná již 30. 3.! Prodej pověření zahájen!

21.02.18 / Aktuality

Výlov Rožmberka 2018

Slavnostní výlov Rožmberka bude letos 12. až 14. října 2018.

8.02.18 / Aktuality

Fotografie z výlovu Rožmberka 2017

Fotografie ze slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 13. – 15. 10. 2017.

1.01.18 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty