Do široké nabídky mražených výrobků z Třeboňského kapra patří kapr kuchaný, půlený, podkovy či filety. Hlavní výhodou této formy prodeje je možnost uchování výrobků po delší dobu. Při zmrazování kapra ve zpracovnách ryb se používá moderní technologie, díky níž je zachována vysoká kvalita kapřího masa.
Aby byla v nejvyšší možné míře zachována kvalita masa Třeboňského kapra, používá se při jeho zmrazování takzvaná šoková metoda, která spočívá v rychlém zmrazení při teplotách v rozmezí – 35 až – 40 °C. Díky tomuto způsobu zpracování je rychle překonána teplota kolem – 4 °C, kdy dochází k nežádoucím změnám v kapřím mase. Třeboňský kapr je zmrazován ve formě opracované ryby – kuchaný kapr, půlený kapr, filety, podkovy a další.
Ideální teplota pro skladování mraženého kapra je – 18 °C. Pokud však dojde v důsledku zvýšení teploty k částečnému rozmrazení a opětovnému zmrazení výrobku, dochází k znehodnocení jeho kvality. Příčinou tohoto znehodnocení je proces pomalého zmrazení, při kterém se v kapří svalovině při teplotě kolem – 4 °C vytváří velké krystaly ledu, které mechanicky poškozují svalové buňky. Maso má pak po rozmrazení měkkou konzistenci, vytéká z něj buněčná šťáva a ztrácí svůj původní vzhled. To, že byl výrobek špatně skladovaný, poznáte například podle obsahu ledové tříště v balení mražené ryby.
Aby byla zachována kvalita zmraženého kapřího masa, je třeba použít i šetrný způsob při jeho rozmrazování. Nejvhodnější je pomalé rozmrazování v chladničce anebo ponoření do studené, nejlépe protékající vody. Naopak mezi nevhodné metody patří rozmrazování při pokojové teplotě nebo pomocí teplé vody. K další kuchyňské přípravě kapra je nutné použít dokonale rozmražené maso.
Vložte komentář či dotaz. U článku - Mražený kapr - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2023 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2023.
Rybník Rožmberk se letos bude lovit na podzim od 13. do 15. října 2023.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete v Praze na Sádkách Lahovice. Otevřeno celoročně.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.