Originální recept Petra Stupky
Pro přípravu čtyř bifteků potřebujete: 800 g filetů kapra, 120 g prorostlé slaniny, sůl, drcený kmín, pepřové či steakové koření, sádlo nebo olej na pečení, alobal.
Filety z kapra nakrájejte na stejně široké proužky, široké tak, jak chcete mít vysoký „kapří biftek“. Poté je osolte a okořeňte a následně stáčejte tak, že je postavíte na bok a jeden k druhému stlačíte. Kůži přitom vždy stáčejte tak, aby tvořila obloučky kolem nichž je maso kapra, čili byla uvnitř. Když z proužků kapra vytvoříte kulatý „biftek“, obtočte ho plátky slaniny širokými jako maso kapra. Poté si z alobalu připravte proužek stejně vysoký jako biftek a tímto složeným páskem vaše dílo ovažte a následně oba konce stočte pevně k sobě.
„Biftek z kapra” pak pečete na rozpáleném tuku z obou stran. Lze využít i grilovací desku či kontaktní gril. Při pečení se proužky masa spečou k sobě.
Na talíři doplňte „biftek“ vinnou, hříbkovou omáčkou, nebo jinou omáčkou, teplou zeleninou, a podobně.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Nakupujte čerstvé sladkovodní ryby z podzimních výlovů přímo od rybářů.
Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2023.
Rozšíření nabídky rekreačního rybaření o dva revíry, kde rybaření probíhá způsobem CHYŤ A PUSŤ.
Od 1. května 2023 lze rekreačně rybařit i na potrubí pod Ponědrážským rybníkem.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Drahoš Geier - #
Dobrý den,
takto připravený kapr je opravdu výborný. Nikdy by mě nenapadlo ,že takto lze připravit.Píši 1.
Lenka Červenková - #
Vynikající!!! Koření se nepřipálí, protože je zamotané uvnitř :-).
Admin - #
Jak nám upřesnil Petr Stupka pod biftekem z Třeboňského kapra je polenta – je to slaná kukuřičná kaše s bylinkami, po uvaření se nechá ztuhnout a pak nařeže a opéká nebo jinak ohřeje. Také se z ní pod biftek vykrajuje do kulata tzv. „sokl“.
Případné další tipy na recepty Petra Stupky a to nejen na sladkovodní ryby najdete na jeho webu www.ceskykulinar.cz
Blanka Česenková - #
Dobrý den pane Stupko,
nevěřila jsem vlastním očím, kolik fantazie může jeden člověk vložit do „obyčejného“ vaření. Vaše vaření je skutečně neobyčejné a poskytuje tolik inspirace – děkuji.
Mám na Vás otázku: Pustila jsem si video o přípravě bifteku z kapra. Jakou přílohu k němu podáváte? Na videu jsem nebyla schopná identifikovat.
Díky za odpověď, přeju všechno dobré a samé spokojené strávníky.
Blanka Česenková
nikol - #
No zkusím to :-)
hana ryglová - #
tak to zkusme!
Komentáře