Zpracování kapra v prostředí domácí kuchyně

Kuchání kapra

Pro domácí přípravu Třeboňského kapra je jednoznačně nejlepší čerstvé rybí maso. Ideální variantou je zakoupení chlazených kapřích filetů, které vám ušetří čas nutný k zpracování živé ryby.

Příprava kapra pro kuchyňskou úpravu není zcela triviální záležitost. Pomocí návodů v rubrice zpracování však zabití, očištění, vykuchání a naporcování kapra určitě zvládne každý, kdo si chce pochutnat na pochoutce z kapra. Videa s návody na zpracování Třeboňského kapra pro vás připravil známý odborník na přípravu sladkovodních ryb Petr Stupka.

Videa s návodem na zpracování

Co potřebujete pro zpracování kapra

Pro zpracování kapra je důležité mít připraveny ostré nože, paličku či jiný tupý předmět, který dokáže kapra omráčit, dále pak nádoby na ořez, odpad, vnitřnosti a také papírové utěrky.


Komentáře

Lubomír Brázda - #
20.12.21

Dobrý den,
v hathajóze V. Lysebetha jsem kdysi četl, že: „unce praxe je víc než tuna teorie“ tady je názorně ukázaná praxe, jen tak dál p. Stupka !!!!! :-)

Tonda - #
2.01.18

Váš průvodce zpracováním mi velice pomohl, letos poprvé jsme měli doma o Vánocích kapra bez kostí, i když to dalo fušku. Bez ostrého nože, trošky trpělivosti a rad Petra Stupky by to nešlo. Děkuji

Vladimír Handl - #
19.12.17

Dobrý den. Sám dělám vánočního kapra již 50 let. Ale na tomto skvělém videu jsem se naučil zase nové “grify”, které letos odzkouším. A poučil li jsem se já ,po těch letech, což teprve mladí adepti.
Prosím nechte video i do dalších let pro mladé i starší!
Děkuji

Dalibor - #
24.12.16

Perfektní video, které rychle zkouknu každý rok před tím, než jdu “na to” . Mockrát díky a hlavně ho tu nechte! :-)

Joško - #
23.12.13

Výborně to je natočeno, klobouk dolů

czjirik - #
23.12.13

dik neco malo jsem opsal a povedlo jse

Petr Tichý - #
18.06.13

Srdečně děkuji za velmi pěknou a názornou instruktáž zpracování kapra. Opravdu povedené video co mi pomohlo lépe a rychleji rybu zpracovat. Hlavně odstranění kůže a šupin.
Doplním ještě jednu vychytávku…po prořezání filetů kvůli kostičkám vkládáme do zářezů různé bylinky pro jemné aroma.
Moc děkuji a přeji dobrou chuť všem.

Jarda Urban - #
11.05.11

Tady máš to zpracování kapra od A do Z. Tak se na to pořádně podívej!

jiří - #
24.12.10

Ryby zbavuji šupin víčkem od piva,přibitým na kousek klacíku,ničím jiným neoškrábete tak brzo a dokonale okouny.Pokud pracujete pomalu,nejsou šupiny 2m daleko.
jirka z J.H.

Jakub Hofman - #
22.12.10

Už druhý rok připravuji kapra dle vašeho skvělého videa! Dokonce mě již příjemný hlas pána popisujícího jak je čerstvý kapr „nejlepší a nejskvělejší“ už vyvolává vánoční náladu :-)))
DÍKY MOC ZA SKVĚLÝ NÁVOD

Lenka - #
14.12.10

Dobrý den,právě dnes jsem vyzkoušela Váš způsob odstranění šupin(na košilku) a šlo to krásně byl to můj první pokus a už to nebudu dělat nikdy jinak,děkuji za skvělé video.

edd - #
23.12.09

Výborné-několik desetiletí zápasím s vánočním kaprem-pravda je,že vždy skončil na talíři.Ale letos vyzkouším podle nafilmovaného návodu s výkladem.Povedlo se Vám to -přímo instruktážní film – a zasloužilo by to všem potenciálním vánočním „kuchařům amatérům“ promítnout v televizi.Jenže ?…za to TV nic neinkasuje-takže raději tam dávají připitomělé reklamy.
Mnoho zdaru přeje Eda z Ostravy.

Magdalena Kučerová - #
19.12.09

dobrý den,
děkuji za velmi dobré video, které jsem opravdu pečlivě sledovala. Už jsem stará babka, kapra porcuji již několik desítek let. Právě můj děda měl svůj rybník, takže ryb bylo i přes rok dost. Také jsem se to naučila od dědy a babičky ale stále shledávám,že některé detaily při porcování neznám. Opravdu je škoda, že se to neuvádí jako pořad v televizi třeba u p. Babici nebo Kluci v akci. Diváci by to jistě uvítali.
Hezké vánoce a všem rybářům velké díky za vše, co kolem rybníků dělají.Není to snadná práce a není to jen výlov, celý rok se musí starat, aby před vánocemi bylo co lovit.
Zdraví vás Majda z Karlových Var.

Arnošt Hanauer - #
6.12.09

Video je zajímavé a po mnoho lidí poučné,ale často jsou záběry vedeny na kuchaře, který porcování provádí. Domnívám se,že by bylo lépe zaběry soustředit ještě více na jeho ruce a pozorovat více detailně činnost, kterou provádí.

S pozdravem

Arnošt Hanauer

Zdena Kopecká - #
6.11.09

Nevím zdali je to správné, ale u nás se šupináč opařil. V mělkém lavoru se polije horkou voddou, chvilku nechá otočí- polije z druhé strany a pak se jednoduše šupiny setřou. Jinak bezvadné.

červinková - #
28.10.09

Krásné a poučné video myslím že řadě z nás pomůže se zpracováním kapra a hlavně chuti ho vůbec připravit ,protože kosti jsou opravdu nepříjemná záležitost a tak se hromada lidí raději vzdá jeho konzumace než by kosti pracně vybírala.

Jan Němec - #
27.10.09

Vynikající věc, která by měla mít místo na televizní obrazovce místo nějakých králíků.V před­vánoční čas by to bylo přímo ideální.

Mnohokrát děkujeme za vynikající instruktáž.

Admin - #
23.10.09

Jsme rádi, že se vám naše video líbí, právě souhrn oněch drobností a triků jak kapra naporcovat přinese značné ulehčení práce při zpracování kapra.

Také doufáme, že si na kaprovi pochutnáte nejen o Vánocích, ale i v průběhu roku.

Jana Viková - #
22.10.09

Dobrý den,
právě jsem zhlédla vaše video. Krásně předvedené, příjemně komentované, prostě bez chyby. Nicméně, bez chyby byli i rybáři, kteří u nás vloni před Vánocema kapříky nejen prodávali, ale i právě na přání zákazníka připravovali. Nastávali i takové momenty, že to kolem nich vypadalo jako v divadle, jelikož jejich šikovné ruce přiváděli zákazníky do tranzu.
Je od vás všech velice hezké, že jste na stránky Chytrá žena toto uvedli, sice asi na nemalý peníz, rozhodně si ale myslím, že ne všechny šikovné ženské mají doma i šikovné a ochotné mužské, kteří by se tohoto úkolu ujali. A také ne všude budou vaši rybáři k dispozici. Sice kapříka připravit umím, jelikož jsem vše odkoukala od svého tatínka, který sice jako laik kapříka připravoval a připravuje celá léta, určitě jsem našla ve vašem skvělém videu spoustu dobrých rad a tipů na vylepšení mé práce. Doufám, že se však vaši rybáři zase letos v Plzni objeví a já budu ušetřena spousty práce a nepořádku.
Mějte se krásně, děkuji za video a s přáním hezkého dne a dobrého výlovu Jana Viková

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Informace k podzimním výlovům

Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.

30.09.24 / Aktuality

Slavnostní výlov rybníka Rožmberk 2024 - ZRUŠENO

Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.

20.09.24 / Aktuality

Třeboňský kapr v Praze po celý rok

Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.

12.04.24 / Aktuality

Sportovní rybolov - začátek sezony 1. 3.!

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.

21.02.24 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty