Podmínky pro stánkový prodej kaprů jsou upravené zákonem. Prodejci nepotřebují speciální osvědčení, ale jejich povinnosti v souvislosti se zajištěním podmínek pro stánkový prodej vánočních kaprů případně způsob zacházení s kapry kontrolují veterináři.
Pravidla vánočního prodeje ryb na stáncích upravuje novela veterinárního zákona č.48/2006 Sb., která nabyla účinnosti 27.2. 2006. Osoba, která má v úmyslu provozovat stánkový prodej vánočních kaprů, musí krajské veterinární správě, případně Městské veterinární správě v Praze oznámit termín a místo prodeje ryb. Oznámení vánočního stánkového prodeje ryb není zpoplatněno a prodejci jsou u příslušné veterinární správy zapsáni ve speciálním seznamu „Stánkový sezónní prodej ryb“.
Povinnosti, které souvisejí se zajištěním prodejního místa stánkového prodeje kaprů, jsou dány vyhláškou č. 375/2003 Sb. Vánoční stánky s kaprem musí být vybaveny váhami a prodejním pultem s dobře čistitelnou a omyvatelnou pracovní deskou s vyvýšenými okraji. Kádě s kapry musí být dostatečně veliké a nesmí být přeplněné v souladu s požadavky na pohodu zvířat a jejich ochranu před týráním. Prodejce musí také rybám zajistit dostatek čerstvé vody, která káděmi protéká a současně zajišťuje okysličování vody. Dále musí být zajištěný co nejkratší odtok vody do kanalizace. Pro případnou kontrolu musí mít každý prodejce doklad o nabytí ryb (dodací list, doklad o převzetí).
V případě, že bude prodejce ryby usmrcovat, kuchat případně i porcovat, musí mít navíc další vybavení, které s těmito operacemi souvisí – paličku na usmrcování kaprů, stěrky, nože, řádně označené a uzavíratelné nádoby na pevný odpad (šupiny, žábry, vnitřnosti). Pracovníci, kteří usmrcují případně kuchají, musí mít zdravotní průkaz a předepsané ochranné pomůcky (gumové rukavice, omyvatelná zástěra, holinky).
Usmrcování ryb na stáncích může probíhat pouze schváleným způsobem na přání zákazníka. Kapr se nejprve omráčí tupým úderem na temeno hlavy a následně vykrví přetnutím žáber či velkých cév za hlavou. V žádném případě se nesmí provádět zabíjení kaprů do zásoby. Státní veterinární správa ČR každoročně zákazníkům doporučuje odborné usmrcení kaprů na stánku před nošením živých kaprů domů, kdy strádají nejen přenosem v tašce, ale i případným pobytem ve vaně.
Prodejci vánočních kaprů při zacházení s živou rybou musí samozřejmě dodržovat požadavky zákona o ochraně zvířat před týráním (č. 246/1992 Sb.) Kromě dodržování schváleného postupu zabíjení se ryby nesmějí brát za skřele, za živa odšupinovávat či zkoumat jejich pohlaví vytlačováním mlíčí nebo jiker.
Neprodané vánoční kapry rozhodně není vhodné vypouštět zpět do rybníků či do řeky. Ryby určené pro vánoční prodej byly na podzim vyloveny z rybníků a při sádkování nespí a ztrácejí zásobní látky. Při případném vypuštění by uhynuly. Neprodané ryby je tedy nutné nabídnou někomu, kdo je spotřebuje (zpracovatelský závod, zoologická zahrada apod).
Podrobné informace o stánkovém sezónním prodeji ryb získáte na příslušných krajských veterinárních správách nebo na Městské veterinární správě v Praze, případně na stránkách Ministerstva zemědělství České republiky.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Administrátor - #
Dobrý den,
Děkujeme za zájem o Třeboňského kapra a za dotazy ohledně dárkových poukazů.
Co se týče dárkového poukazu, je několik druhů. U většiny poukazů je napsáno (většinou na druhé straně) místo, kde si lze kapra vyzvednout, popř. je tam web. stránka s nabídkou míst k vyzvednutí.
Pokud jste poukázku vyhráli či dostali od společnosti Rybářství či Fish Market, vyzvednout si rybu můžete na sádkách v Praze Lahovice, či v Třeboni.
Jindrová - #
Prosím o radu kde máte stánky na Praze 7 kde platí dárkový poukaz CNC Třeboňský kapr. Děkuji
Komentář