Ve většině návodů pro zpracování kapra se setkáváme s doporučením, že se po vykuchání má kůže z kapra stáhnout. A tak se za pomocí kleští a vynaložení značného úsilí z kapra strhává kůže a často se ryba poničí. Kapr ale není králík, aby se stahoval. Stažením kůže se ochuzujete o mnoho cenných živin a látek.
Nicméně pokud se i přesto rozhodnete kůži odstranit, doporučujeme kůži seřezávat za pomoci pevné vidličky a nože z připravených porcí kapra v úplném závěru zpracování.
Porci ryby položte kůží na krájecí desku. Nařízněte si kůži a do nákroje zabodněte vidličku. Palcem ji tlačte k podložce, aby vám porce neklouzala. Nožem drženým vodorovně a tlačeným k podložce pak snadno a naprosto dokonale kůži seříznete.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Dana Jurčáková - #
Dekuji za navod, povedlo se mi to perfektne podle toho. Nikdy jsem to nedelala, vzdy to delal manzel, ale letos je nemocny a ja byla zoufala, co ted s kaprem. On to stahoval vzdy z cele pulky, pro me nemyslitelne, bych se asi podrezala. Po tech porcich to slo super, jsem na sebe pysna. Dekuji..:-)
Libor Vlachovský - #
no tak já jsem rybář a nechápu toho, kdo kapra stahuje, protože neví, o co přichází, protože ta kůže je nejlepší
Martin Nazirov - #
No dobře, jde sice čerstvý kapr stáhnout. Ale tohle je super řešení pro ty, kteří třeba kapra dostanou i s kůží již mraženého, a následně se pak kůže chtějí zbavit. Takže za mě je to teda fakt přínos, protože nevím jak bych stahoval rozmrazené kousky kapra. Díky.
helena-kr - #
stahuju kapry jen s pomocí hadříku a rukou .Jde to. Když člověk zpracuje desítky kaprů ročně má už perfekní cvik.Dělám z nich snad všechno i matesy zavináče saláty nebo i rybí lásku
Admin - #
Dobrý den, děkujeme za názor. Myslím, že pan Stupka to nemyslel tak kategoricky. Z vlastní zkušenosti ze svého okolí musím potvrdit, že ne každý má „šikovné ruce“ a proto jsme se snažili nabídnout i jinou variantu.
Václav Hubáček - #
Kapr opravdu není králík ale jeho kůži lze velmi dobře stáhnout. Postačí kousek prostěradla, ostrý nůž a šikovné ruce. Já miluji kapra s kůží a manželka kůži nemá ráda. Tak po celou dobu našeho spolužití… 37 let stahuji vždy půlku kapra a jde to perfektně, takže nechápu jak někdo může říci, že to nejde. V.Hubáček Sezimovo Ústí
Komentáře