Chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr je zárukou vysoké kvality tohoto tradičního produktu českého rybníkářství. Třeboňský kapr používá chráněné označení, které platí ve všech zemích Evropské unie od roku 2007. Kvalita Třeboňského kapra je dána především chovem v čistém prostředí Třeboňské pánve a používáním tradičních technologií chovu ryb, založených na přirozené rybniční potravě.
Třeboňský kapr je chován v rybnících vymezené oblasti Třeboňské pánve. Konkrétní plemeno či jeho křížení není podstatné pro dosažení kvalit vlastního produktu. Ve vymezené oblasti probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Maso kapra se vyznačuje vysokou kvalitou, nízkým obsahem tuku a specifickou chutí. Specifická kvalita masa je ovlivněna chovem v kvalitní čisté vodě, působením přírodních a geografických podmínek Třeboňské pánve a způsobem chovu, založeném na převážně přirozené výživě kaprů.
Třeboňský kapr má robustní, ze stran mírně stlačené tělo, které je v břišní a hřbetní partii vyklenuté. Oproti jiným kaprům je charakteristickým znakem Třeboňského kapra vysoké tělo. Hřbet je tmavozelený, šedý nebo šedomodrý. Boky žlutozelené až nazlátlé, břicho žlutobílé. Třeboňský kapr je chován ve formě kapra šupinatého i kapra lysce. U lysců se významněji projevuje variabilita ve zbarvení. Třeboňský kapr může dorůst až do velikosti 1 m a hmotnosti 20 kg. Hmotnosti tržní ryby, ve které je Třeboňský kapr prodáván, dorůstá ve věku 3 let (1,2 kg – 1,8 kg) anebo 4 let (2,4 kg – 3,2 kg).
Jedinečnost Třeboňského kapra je dána především oblastí, ve které je chován. Třeboňsko patří už po dobu několika staletí k tradičním centrům českého rybníkářství. Základ třeboňské rybniční sítě včetně umělého kanálu Zlatá stoka si zachoval původní podobu z 16. století . K nejznámějším postavám historie třeboňského rybníkářství patří Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan.
Kromě slavné rybníkářské tradice se Třeboňsko může pochlubit čistým životním prostředím a zachovalou přírodou, která je navíc chráněna formou chráněné krajinné oblasti. Dalším významným faktorem, který ovlivňuje kvalitu Třeboňského kapra, je technologie jeho chovu. Vychází z tradičního chovu ryb, který je založen na přirozené rybniční potravě a doplňkovém přikrmování obilninami. Tento způsob výživy se například příznivě promítá do nízkého obsahu tuku v mase Třeboňského kapra.
Značka Třeboňský kapr byla v bývalém Československu jako obrazová ochranná známka poprvé zaregistrována v roce 1939, toto označení se však pro kapry chované na Třeboňsku používá více než 100 let. Mezinárodně je Třeboňský kapr chráněn od roku 1967 v rámci takzvané Lisabonské dohody. Posledního velkého úspěchu dosáhla tato tradiční česká značka v roce 2007, kdy bylo evropskou komisí schváleno chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr.
Více o historii označení Třeboňský kapr
Vložte komentář či dotaz. U článku - Třeboňský kapr - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Rybářství Třeboň a. s. 17. 9. 2024 vydalo tiskovou zprávu o zrušení slavnostního výlovu rybníka Rožmberk 2024.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.