K přípravě osmi porcí, v ideálním případě v domácím prostředí připravených filetů, tradičního vánočního kapra potřebujeme: sůl, hladkou mouku, 2 vejce, 0,2 litru mléka, strouhanku, olej na smažení, máslo a citron.
Kapra potřeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladničce odležet. Před zahájením smažení dáme do jedné misky hladkou mouku, do druhé rozšleháme mléko s vejci a do třetí strouhanku. Filety nebo jinak připravené porce z kapra osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejcích a strouhance znovu v mouce a vejcích a na závěr zlehka ve strouhance. Obalené porce rozložíme na plochou mísu (neukládáme na sebe, aby porce kapra neprovlhly). V hlubší pánvi rozpálíme olej, vložíme porce kapra a pomalu smažíme po obou stranách, dokud vánoční kapr nezíská zlatavou barvu. Před podáváním můžeme jednotlivé smažené řízky z kapra mírně potřít rozpuštěným máslem a ozdobit kolečkem citrónu.
Recept převzat z publikace Český kapr ve zdravé výživě, kterou vydalo Rybářské sdružení České republiky v roce 2003.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Od května 2025 je spuštěna on-line rezervace povolenek na rybářské revíry společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň nabízí exkluzivní týdenní sportovní rybolov na rybníce Staňkovský. V ceně je přístřeší v rybářské chatě i povolení pro 2 osobní automobily.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2025.
Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Rose - #
Ano užasné!!! A díky Rožmberkům a Jakubovi Krčínovi z Jelčan máme kapříky!!! Díky
niki - #
super recept!!!!!!!!
Komentáře