Třeboňský kapr - zdraví a tradice

Třeboňský kapr » Zpracování » Kapr bez kostí - filetování

Kapr bez kostí - filetování

Filetování kapra

Filet si v domácím prostředí nejlépe připravíme z podkov z kapra, které je možno zakoupit v obchodě, nebo připravit porcováním zakoupené živé ryby. Jak si můžete názorně prohlédnout na videu, z podkov se odstraněním páteře připraví porce kapra, které následně budeme zbavovat kostí.

Další možností je zakoupení kapřího filetu v obchodní síti, kde jsou ve většině případů k dispozici filety vyřezávané z celého kapra nebo z půlek kapra.

Postup vykostění kapra

Při přípravě kapra bez kostí z připravených porcí nejprve seřízněte z každé porce žebra. Z vnitřní strany kapra si žebra nařízněte, pak porci otočte kůží navrch a nůž držte na plocho, přitlačte na něj tak, že prohnutá žebra přimáčknete na podložku a teprve pak táhněte nůž stále ve vodorovné poloze po žebrech. Tak naprosto nejlépe žebra z každé porce odstraníte. Nejlépe je postup vyříznutí žeberních kostí vidět na přiloženém videu. V případě ocasní části kapra seřezávejte tenkým nožem svalovinu z páteře shora ke spodní části.

Plochým nožem vyřízneme žeberní kosti kapra.

Plochým nožem vyřízneme žeberní kosti kapra.

Vyříznuté žeberní kosti z porce kapra.

Vyříznuté žeberní kosti z porce kapra.

Nyní už v porcích kapra jsou jenom tenké kůstky a ty nelze z masa nikterak vytáhnout. Jsou poskládány ve hřbetní části a za břišním otvorem v celém trupu kapra. Jakoby zázrakem kosti zmizí, když je hustými řezy vedenými těsně nad kůži prořežete a tím zkrátíte na kousky 2 – 3 milimetry dlouhé, či spíše krátké. Takové kostičky pak už při konzumaci v ústech nerozeznáte a snadno bez rizika polknete. V žaludku se během několika minut rozpustí.

Postup prořezávání

Video s názornou ukázkou

Ideální je použít ostrý nůž s vyšším rovným ostřím. Při prořezávání veďte řez šikmo ne kolmo k podložce. Kolmý řez tlačí na kosti a ty pak deformují svalovinu. Šikmý je snadno přeřízne. Takto „zbavíte“ kostí i obávanou ocasní část kapříka. Prořezané porce drží pohromadě kůže, ale při pečení či jiné tepelné úpravě se svalovina spojí a dílčí porce drží pohromadě.

Prořezávání mezisvalových kůstek.

Prořezávání mezisvalových kůstek.

Porce kapra bez kostí vždy pečte v pánvi nejprve stranou s masem. Až když se svalovina speče, porce otočte a pečte stranu s kůží. Ta se totiž v horku stočí a kroutí a tak by vám porci zcela poničila.

Všechny ořezy z kapra včetně ploutví, ocasu a pochopitelně i hlavu využijte na přípravu silného vývaru a obrané maso pak do polévek, salátů, rosolů a dalších lahůdek studené kuchyně.

Článek Kapr bez kostí - filetování vytvořen na základě zkušeností se zpracováváním ryb ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. a znalostí a doporučení kuchařského kouzelníka Petra Stupky.

Výběr článků z rubriky: Zpracování

Komentáře

  1. tak to pořádně naštudujte :) :)

    — Zuzka a spol. · 16.12.09 · #

  2. ok

    — olga bartakovicsova · 5.10.10 · #

  3. Mučeníčko, to je moje potěšeníčko :-)
    Opravdu chtěl autor sdělit nám, čtenářům, že máme toho chudáka kapra zaživa rozkrájet? Že ne? Ale já to tady čtu! Cituji:
    „…připravit porcováním zakoupené živé ryby“.

    — bod · 18.12.10 · #

  4. Dobrý den,
    z kontextu webu je myslím zcela jasné, jak je to myšleno. Stačí se podívat do levého menu, kde jsou postupně řazeny návody jak postupovat po zakoupení živého kpara. Zde je na prvním místě odkaz na správný postup při zabití kapra.

    — Admin · 20.12.10 · #

  5. Dobrý den-je to vynikající postup,jíst kapra bez kostí je super a ta příprava je velmi snadná.Zkusím to i u štiky která je výborná,ale má dost drobných kostí.Dík.

    — martin salajka · 21.12.10 · #

  6. Zkoušeli jsme to doma s amurem a na rozdíl od kapra se vykostění u amura nepovedlo. Nejspíš to bude jinou anatomií ryb, každá bude mít ty kostičky trochu jinak. Tak dejte vědět jestli to na štice zafungovalo.

    — buna · 21.12.10 · #

  7. Skvelé! Vieoukážky s komentárom sú názorné, ľahko pochopiteľné a naozaj to funguje. Kompletne všetko od zabitia, cez odstraňovanie šupín až po prerezávanie kostičiek. Ďakujem.

    — MRCK · 21.12.11 · #

  8. Děkuji za skvělá instruktážní videa – loni jsem kapra připravovala poprvé v životě a díky nim jsem perfektně odšupinovala, naporcovala a vykostila kapra. Na kuřízek si pak nikdo ani nevzpomněl :)

    — Petra G. · 20.12.13 · #

  9. Dekuji za navod. Jsem uplny laik a napoprve jsem do toho sla „nazivo“. Diky videu to slo na jednicku. Filety jedly i deti (i tchyne). Tak na mame zalozeno na novou rodinou tradici! Za rok si vas zase nalistuji.

    — Karolina · 24.12.13 · #

Vložit komentář k článku "Kapr bez kostí - filetování":
 
Všechny položky formuláře je nutno vyplnit. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.
 

Rybářství Třeboň a.s.

Producent Třeboňského kapra Rybářství Třeboň a.s. patří mezi nejvýznamnější chovatele sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropské unii.

Chráněné zeměpisné označení.

Vánoční recepty


Prohlédněte si na videu vánoční recepty na přípravu tradičních pokrmů z kapra, včetně vánoční rybí polévky.

Doporučujeme

Vánoční variace

Variace na smaženého vánočního kapra

Kapří bramborák

Bramborák z kapřího masa

Kapr ve zlatých šupinách.

Kapr ve zlatých šupinách - Vánoční recept

Grilované marinované kapří maso

Marinované kapří maso

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.


Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.


Soutěž 2014


Každý rok připravujeme pro návštěvníky našeho webu soutěž s názvem Třeboňští kapři do kuchyně patří. Hlavní cenou je ubytování v Třeboni zdarma. Výherci pro rok 2014 již vylosováni.

Více o soutěži.

Třeboň carp - English Wittingauer Karpfen - Deutsch Тршебоньский карп  - Pусский Carpe de Trebon - Français Carpa de Trzheboñ (Třeboň)  - Espanol Carpa di regione Třeboň - Italiano Karp Třeboński - Polski

Aktuality

Prodej kaprů na vánoce 2014 na sádkách Lahovice Praha

Vánoční prodejní doba na sádkách v Praze Lahovicích.

Výlovy - podzim 2014

Přijeďte se podívat na podzimní výlov jihočeského rybníka. Doporučujeme termíny výlovů Rybářství Třeboň a.s., které jsou určeny k návštěvě veřejnosti.

10. Rybářské slavnosti v Třeboni

Pozvánka do Třeboně ve dnech 22. – 24. srpna na Rybářské slavností 2014.

Zobrazit všechny aktuality

Poslední komentáře


Rybářství Třeboň a.s. 2009 © Třeboňský kapr - Zdraví a tradice :: Webdesign ODOEN

Rybářství Třeboň a.s. -  Producent Třeboňského kapraFISH MARKET a.s. - prodejce Třeboňského kapraEvropský rybářský fond -  informace o projektu