1000 g kapra, sůl, hladkou mouku, 2 vejce, strouhanku, olej na smažení, 400 ml octa, 400 ml vody, 100 g cibule, 70 g cukru, 10 g soli, sušenou papričku, celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko
Kapra nakrájejte na menší kousky, osolte a obalte v trojobalu, tady v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance jako klasický řízek. Následně kousky kapra usmažte a nechte na papírové utěrce vychladnout.
V rendlíku svařte ocet, vodu, cukr, sůl, koření a nakrájenou cibuli a sušenou papričkou. Tímto lákem pak zalijte smažené kousky kapra vloženého do sklenice.
Nechte ryby tři až pět dní uležet a podávejte s nakládanou zeleninou.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Komentáře
Kurt Müller - #
v tomto kuchařském umění jsem začátečník ,ale věřím ,že s těmito návody budu úspěšný .děkuji
Georgehradec - #
Přikláním se k menšímu obsahu octa. Zkusili, okusili a můžem doporučit. Kapr z Třeboně i po 14 dnech byl poživatelný, pikantní a tak recept ukládám a jsem připraven na příští vánoce. Mějte se báječně. George
Michael Krajník - #
Obávám se,že došlo k řádové chybě při zadávání ingrediencí pro přípravu láku, resp.množství octa na přípravu láku. 40 ml na 400ml vody stačí.
Petr - #
Lák popsaný v receptu je koncentrovanější a tedy kyselejší než je pro rozložení rybích kostí potřeba. Mohu vřele doporučit recept na lák, který používám mimo jiné také pro nakládání ryb na rybí salát či matjesy. Na 1 litr láku budete potřebovat 700ml vody, 300ml octa, 4 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 1 lžičku hořčičného semínka, 8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkového listy. Vše přiveďte k varu a nechte povařit 8-10 minut. Po zchladnutí lák zceďte a zalijte jím připravené ryby. Nechte odležet 7 dní.
D. Sovová - #
Na nás moc kyselé !
Vladka - #
Petra Stupku uznávám už roky, tedy dlouhé roky. Učila jsem se s ním např. vánoční cukroví podle receptur jeho maminky, které publikoval. Vyneslo mi to uznání v celé rodině. Je skromný, šikovný a opravdu umí. Je mi sympatický i tím, že se nikam necpe a z vaření sobě i druhým udělal radost. Díky!!!! Vladka
Marika - #
Recept pánů z Rožmberka nemá chybu!Teď jsme dojedli a byla to mňamka
Petr Tomek - #
Docela by mě potěšilo, kdyby byly podobné recepty i v běžných hospodách namísto všudypřítomných matjesů. Zvlášť v krčmách podél Vltavy a Labe by to bylo na místě.
Petr Tomek - #
Starý recept na naloženého kapra má taky Rettigová:
Nejdříve si připravíme zhruba stejné porce kapra, omyjeme je, osušíme, osolíme po obou stranách a necháme asi hodinu odležet v chladnu. Potom rybu znovu osušíme, potřeme ji olivovým olejem a rychle opečeme na roštu nebo na pánvi do červena. Opečenou rybu předáme do nádoby, ve které ji budeme marinovat a necháme ji vychladnout. Zatím si připravíme marinádu – v hrnci povaříme dobrý vinný ocet, sůl, stroužek česneku v celku, celý pepř, nové koření, oloupané cibulky šalotky, kousek dobře omyté citronové kůry zbavený bílého vnitřku, hřebíček, bobkový list a ještě horkou marinádu nalijeme na kapra. Jakmile vše vychladne, přidáme ještě posekané kyselé okurky, nádobu povážeme papírem a uložíme na dva dny do chladničky. Třetí den lze kapra servírovat – podáváme ho ozdobeného kolečkem citronu a pokapaného olivovým olejem.
Jen dodávám, že v některých verzích jsou taky kaprlata. Zkoušel jsem to s kaprem i s jinými rybami, ale kapr je na to asi nejlepší. Dobře v tom chutnají jen opravdu dost tučné ryby, asi by tak šel i tolstolobik.
OTTA HEMPL - #
Jsem vášnivým rybářem, ale nejen to, také kuchařem, ale to co tady předvádí tento pán je excelentní kuchařské umění. Všechny recepty hltám a samozřejmě v rámci svých možností také připravuji. Zvlášte pak kapr pánů z Rožumberka. To fakt nemá chybu. Děkuji za vše.Otta hempl
Komentáře