Rybí krém s hráškem – rybí polévka dle vánoční tradice

Vychutnejte si vánoční krémovou rybí polévku s hráškem dle receptu Petra Stupky.

Ingredience

500 g rybích odřezků a vnitřností, 150 g kořenové zeleniny, 60 g cibule, 50 g másla, 120 g vařených brambor, 120 g zeleného hrášku, muškátový květ, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, 2 vejce

Video s návodem na vánoční polévku

Popis přípravy polévky

Zvláštní jemná polévka vycházející z lidových tradic, které na sváteční stůl zařazovaly do některého z pokrmů hrách.

Rybí odřezky, vnitřnosti a cibuli uvařte v osolené vodě. Vývaru není třeba mnoho. Uvařené maso sceďte, oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.

Stejnoměrně nastrouhanou či pokrájenou kořenovou zeleninu a jemně krájenou cibuli krátce osmahněte a zaduste na másle, okořeňte muškátovým květem a zalijte vývarem z ryb. Případně trochu dosolte a vařte intenzivně asi patnáct minut, až zelenina změkne.

Pak přidejte část hrášku, vařené a jemně nastrouhané brambory, ty polévku v podstatě spolu se zeleninou zahustí. Vše krátce povařte a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu, obrané kousky rybího masa a posekanou petrželovou nať.

Jako speciální vložku do polévky připravte na pánvi z vajec, soli a hrášku omeletky. Které pak vložíte do již hotové polévky.


Komentáře

ivka - #
1.12.13

Polievka je výborná so smotanou i bez, mala som len muškátový orech, vôbec to nevadilo. Tiež sme vynechali omeletku.
Skúšali sme aj polievku s knedličkami a zhodli sme sa, že táto polievka s hráškom je najlepšia…
vďaka za recept.

Ondřej - #
25.12.12

Výborné! Polévka se již stala naší Vánoční tradicí neboť ji vaříme již třetí rok a velmi nám chutná. Kombinace hrášku a rybí chuti je vynikající. Je jednoduchá, není moc co zkazit. Jen to na začátku nepřehnat s muškátovým květem, jeho větší množství je příčinou hořké chuti.

Lenka - #
7.05.12

Okamžitě potřebuji ulovit nějakýho toho kapříka je výborná …a pořád se mi na ní sbíhaj sliny :D

Michal - #
24.12.11

Recept jsem zkoušel na Štědrý den. Polévka se povedla hned napoprvé a byla senzační. A to mám s chutí rybí polévky špané zkušenosti. Jen místo hráškové omelaty, jsem polévku podával a osmaženým chlebem, nakrájeným na kostičky. Recept doporučuji zkusit. Přeji dobrou chuť.

Lenka HK - #
23.12.11

Polévku vařím letos již po třetí a je vynikající :)

Aja - #
28.07.11

Mám ji na plotně a taky už pěkně hřeje bříško…výborná­.....já udělala místo omeletek klasické krutony a taky dobrota ;-)

Michal - #
12.04.11

Ještě jsem ji nevaříl (dnes jsem ji našel :D),
ale podle toho jak vypadá na videu a toho co říká Lenka bude asi dobrá a už se na ni těším :)

Lenka - #
23.12.09

Polévku už vařím, krásně voní a vypadá to, že si na ni zítra všichni pochutnají

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Nábor brigádníků pro vánoční prodej kaprů

Největší certifikovaný prodejce Třeboňského kapra hledá brigádníky pro prodej kaprů na Vánoce 2017.

16.10.17 / Aktuality

Výlov Rožmberka 2017

Letošní termín slavnostního výlovu Rožmberka je 13. – 15. října 2017.

12.10.17 / Aktuality

Pozvánka na podzimní výlovy 2017

Přijeďte se podívat na podzimní výlov jihočeského rybníka. Doporučujeme výlovy rybníků společnosti Rybářství Třeboň a.s.

7.09.17 / Aktuality

Sportovní rybolov 2017

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř a Podtrubí pod Ponědražským.

17.05.17 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty