Vychutnejte si vánoční krémovou rybí polévku s hráškem dle receptu Petra Stupky.
500 g rybích odřezků a vnitřností, 150 g kořenové zeleniny, 60 g cibule, 50 g másla, 120 g vařených brambor, 120 g zeleného hrášku, muškátový květ, sůl, 150 ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, 2 vejce
Zvláštní jemná polévka vycházející z lidových tradic, které na sváteční stůl zařazovaly do některého z pokrmů hrách.
Rybí odřezky, vnitřnosti a cibuli uvařte v osolené vodě. Vývaru není třeba mnoho. Uvařené maso sceďte, oberte a spolu s vnitřnostmi nakrájejte.
Stejnoměrně nastrouhanou či pokrájenou kořenovou zeleninu a jemně krájenou cibuli krátce osmahněte a zaduste na másle, okořeňte muškátovým květem a zalijte vývarem z ryb. Případně trochu dosolte a vařte intenzivně asi patnáct minut, až zelenina změkne.
Pak přidejte část hrášku, vařené a jemně nastrouhané brambory, ty polévku v podstatě spolu se zeleninou zahustí. Vše krátce povařte a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu, obrané kousky rybího masa a posekanou petrželovou nať.
Jako speciální vložku do polévky připravte na pánvi z vajec, soli a hrášku omeletky. Které pak vložíte do již hotové polévky.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Vit Marada - #
Výborný recept. Vařím tuto polévku již přes 8 let. Zdravím kuchaře, který to tak krásně komentuje. Před rokem jsem ho potkal na chřestových slavnostech v Ivančičích a pořád mně byl nějak povědomý. Vždyť ho znám z toho receptu, který si každý rok pouštím.
Jindra Lebedová - #
Ač nemusím ryby, vynikající už jinou na štědrý den nedělám, chutná celé rodině. Doporučuji všem i těm co rybí polévky nejí. Začala jsem v 60 letech a už 5 let ji vařím.
jack - #
Zdravím…tak letos budeme polevku dělat již po sedmé…VYNIKAJÍCÍ…. a jako předkrm jsem si dnes vychutnal v TV… pořad o otci českého kapra( Josef Šusta)…smekám před Vámi…Petrův zdar a hezké vánoce…
ivka - #
Polievka je výborná so smotanou i bez, mala som len muškátový orech, vôbec to nevadilo. Tiež sme vynechali omeletku.
Skúšali sme aj polievku s knedličkami a zhodli sme sa, že táto polievka s hráškom je najlepšia…
vďaka za recept.
Ondřej - #
Výborné! Polévka se již stala naší Vánoční tradicí neboť ji vaříme již třetí rok a velmi nám chutná. Kombinace hrášku a rybí chuti je vynikající. Je jednoduchá, není moc co zkazit. Jen to na začátku nepřehnat s muškátovým květem, jeho větší množství je příčinou hořké chuti.
Lenka - #
Okamžitě potřebuji ulovit nějakýho toho kapříka je výborná …a pořád se mi na ní sbíhaj sliny :D
Michal - #
Recept jsem zkoušel na Štědrý den. Polévka se povedla hned napoprvé a byla senzační. A to mám s chutí rybí polévky špané zkušenosti. Jen místo hráškové omelaty, jsem polévku podával a osmaženým chlebem, nakrájeným na kostičky. Recept doporučuji zkusit. Přeji dobrou chuť.
Lenka HK - #
Polévku vařím letos již po třetí a je vynikající :)
Aja - #
Mám ji na plotně a taky už pěkně hřeje bříško…výborná.....já udělala místo omeletek klasické krutony a taky dobrota ;-)
Michal - #
Ještě jsem ji nevaříl (dnes jsem ji našel :D),
ale podle toho jak vypadá na videu a toho co říká Lenka bude asi dobrá a už se na ni těším :)
Lenka - #
Polévku už vařím, krásně voní a vypadá to, že si na ni zítra všichni pochutnají
Komentáře