Ponědrážský rybník leží na sever od Třeboně u obce Ponědraž. Svou rozlohou je dvanáctým největším rybníkem Třeboňska. Je napájen z Ponědrážského potoka.
První zmínka o tomto rybníce je z roku 1439. V té době patřil Švamberkům, pak přešel za Krčínovy éry do majetku Řožmberků. Úpravy v letech 1511–1512 provedl slavný rybníkář Štěpánek Netolický.
Ponědražský patřil vždy mezi úrodné rybníky, jak o tom svědčí zápis z roku 1875. Toho podzimu se při výlovu vyvážilo přes 4000 centů kaprů, 100 centů candátů a 80 centů štik. Část byla poslána do Hamburku.
Výpust rybníka se nachází asi 2 km za Ponědraží, kde je také bašta a tzv. třecí rybníčky, které slouží pro výtěr kaprů Dubraviovou metodou.
Dubraviova metoda je nazvaná po Janu Dubraviovi, který ji praktikoval již v 16. století. Princip spočívá v přirozeném výtěru ryb v malých rybníčcích a po následném odlovení generačních ryb se loví rozplavaný plůdek. K výtěru lze při této metodě použít konkrétní vybrané kusy.
Vložte komentář či dotaz. U článku - Rybník Ponědrážský - zatím není zveřejněn žádný komentář.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Od května 2025 je spuštěna on-line rezervace povolenek na rybářské revíry společnosti Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň nabízí exkluzivní týdenní sportovní rybolov na rybníce Staňkovský. V ceně je přístřeší v rybářské chatě i povolení pro 2 osobní automobily.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2025.
Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.