Tento starodávný recept je důkazem, že i vařená ryba je kulinářský skvost.
K přípravě receptu potřebujeme: 600 g kapra podkovy, 150 g kořenové zeleniny, menší cibuli, divoké koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, sůl, cukr, ocet.
Pokud budete mít celou rybu, kapra můžete naporcovat a vykostit dle našich videonávodů.
Dopředu si připravte tak zvanou várku, tedy silný zeleninový vývar z kořenové zeleniny a cibule s divokým kořením a tymiánem dochucený solí a octem. Samozřejmě, že si můžete docela snadno pomoci kostkou zeleninového či bylinkového bujónu, ale z čerstvých surovin bude várka nejlepší. Várky stačí mít jenom trošku a musí být výrazně ochucená.
Porce kapra předem trochu osolte a můžete ho nechat dvacet minut odležet. Poté ho vložte do várky a nechte 5 – 7 minut vařit. Ale pozor, vařte kapra bez bublání, jen velmi zvolna. Odborně se říká, že se má várka jenom táhnout, tedy velmi pomaloučku probublávat.
Zvlášť v rendlíku si svařte trochu octa a cukru. Uvařené porce kapra pak opatrně vyjměte a při podávání je přelijte ještě vroucím octem s cukrem a trochou vývaru. Doplňte plátkem másla, posekanou petrželkou a obložte kousky zeleniny z várky.
Jako příloha je nejlepší čerstvých chléb nebo pečivo.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2025.
Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Gabriela - #
Toto není kapr na modro
Kapr na modro se přelévá horkou octovou vodu, mírně se povaří v osolené, kořeněné vodě s cibulí ( přesné podrobnosti si teď nevzpomenu). Porce se složí na mísu, obloží plátky citronu a zalijí vývarem. Uloží se do chladna a nechá se zrosolovatět. Podává se na studeno s krajíčkem chleba a bílým vínem.
viz Kniha rozpočtů a kuchařských receptů – Marie Janků Sandtnerová
Petr Tomek - #
Pošírovaný kapr a nejvíce ve variantě na modro býval na počátku minulého století považován za nejhodnotnější způsob úpravy. Kromě uvedených ingrediencí se servíroval také s omáčníky s horkým máslem, křenovou rybí omáčkou, kaparovo-hořčičnou omáčkou, olivovým olejem (ten se ve české kuchyni objevuje dlouho ale většinou jen jako omáčka), nebo směsí oleje, octa soli a pepře.
Petr T - #
Proč v tom receptu chybí ten základní údaj, že před vařením se musí dílky polít vařícím octem? Jinak je to totiž prostě pošírovaný kapr ale rozhodně ne kapr na modro.
Mor2Moon - #
Cituji z Velké české kuchařky:
„Pokrm zhotovujeme z bezšupinatého kapra, kterému nesmíme z kůže setřít hlen.“
Pak Vám kapr i zmodrá ! :o)
No a také bych doporučil jablečný ocet, ten moderní lihový naše prabáby asi neznaly.
Komentáře