Kapr pod bramborovou čepicí

Zajímavý recept pro přípravu kapra bez kostí je kapr zapečený pod bramborovou čepicí. Recept je vhodný pro děti.

Ingredience

500g filetů z kapra, střední cibuli, 150 g žampionů, sardelovou pastu, fazolové lusky, sůl, kmín, olej, 600 g brambor, 100 ml smetany, 50 g másla, 2 vejce, dýňová a slunečnicová semínka

Video s návodem

Postup přípravy receptu

Do osolené vody dejte vařit brambory, po uvaření sceďte a s máslem vyšlehejte na hladkou kaši. Kaši necháme chvilku vychladnout. Pak do kaše zašlehejte smetanu a následně vejce.

Filety z kapra nakrájejte na tenké proužky široké dva až tři milimetry. Překrájeného kapra osolte, ochuťte kmínem a jen lehce sardelovou pastou.

Žampiony oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky, cibuli na měsíčky a pokud budete mít čerstvé fazolové lusky je třeba je krátce spařit vroucí vodou. V případě mražených lusků stačí, když je necháte předem zvolna rozmrznout.

Na dno zapékací nádoby dejte trochu oleje, rozetřete ho, pak přidejte kapra promíchaného se žampiony, cibulí a lusky. Celé dno nádoby by mělo být rovnoměrně pokryté.

Na tuto vrstvu rozetřete připravenou bramborovu kaši s vejci. Urovnejte její povrch, případně ho okrášlete ornamenty pomocí namočené vidličky nebo lžíce. Nakonec posypte semínky.

Závěrečnou část přípravy zařídí trouba rozehřátá na 160 stupňů. Vše pečte v této teplotě přibližně 20 minut. Na závěr krátce, 3 – 5 minut, pokrm dopečete při vyšší teplotě, aby se pěkně opekla bramborová kaše.

S čerstvým salátem je to výborné jídlo v jehož spodní části je šetrně upravené maso kapra dušené v zelenině a navrchu příloha v podobě zapečené bramborové kaše.


Komentáře

Simi - #
29.12.20

Naše rodina kapry nevyhledává. Prakticky jej jíme jen na Vánoce. Letos jsem vyzkoušela oproti tradičnímu smažení tento recept a velmi mile mě překvapil a dokonce nadchnul. Kapra jsem navíc zbavila kůže a trochu vykostila, oproti receptu jsem zapomněla dodat cibuli a pekla jsem jej trochu déle. Podařilo se mi připravit slavnostní lehké , chutné a zajímavé jídlo, které navíc vypadalo velmi pěkně a na které jsme se těšili i druhý den. Určitě jsem tento recept nedělala naposledy.
dávám 5 bodu z 5.

Komentáře

Všechny pole formuláře jsou povinné. Po vyplnění zobrazte "Náhled" pro kontrolu textu. Pak můžete zprávu "Odeslat". Váš e-mail nebude zveřejněn.

Rybářství Třeboň a.s.

Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.

Rybářství Třeboň a.s.

Aktuality

Třeboňský kapr v Praze po celý rok

Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete celoročně i v Praze na Sádkách Lahovice.

12.04.24 / Aktuality

Sportovní rybolov - začátek sezony 1. 3.!

Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2024.

21.02.24 / Aktuality

Výlov rybníka Rožmberk 2024

Na rybníku Rožmberk bude opět podzimní slavnostní výlov, a to ve dnech 11. až 13. října 2024.

8.02.24 / Aktuality

Velikonoční prodej Třeboňského kapra

Informace k velikonočnímu prodeji kaprů 2024 na sádkách společnosti Rybářství Třeboň a.s.

7.02.24 / Aktuality

Partneři

Třeboň a Třeboňsko

Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.

Třeboňský kapr

Rybářství Třeboň a.s. je partnerem rybářského závodu s názvem Třeboňský kapr.

Produkty z Třeboňského kapra

Doporučené recepty