Zajímavý recept pro přípravu kapra bez kostí je kapr zapečený pod bramborovou čepicí. Recept je vhodný pro děti.
500g filetů z kapra, střední cibuli, 150 g žampionů, sardelovou pastu, fazolové lusky, sůl, kmín, olej, 600 g brambor, 100 ml smetany, 50 g másla, 2 vejce, dýňová a slunečnicová semínka
Do osolené vody dejte vařit brambory, po uvaření sceďte a s máslem vyšlehejte na hladkou kaši. Kaši necháme chvilku vychladnout. Pak do kaše zašlehejte smetanu a následně vejce.
Filety z kapra nakrájejte na tenké proužky široké dva až tři milimetry. Překrájeného kapra osolte, ochuťte kmínem a jen lehce sardelovou pastou.
Žampiony oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky, cibuli na měsíčky a pokud budete mít čerstvé fazolové lusky je třeba je krátce spařit vroucí vodou. V případě mražených lusků stačí, když je necháte předem zvolna rozmrznout.
Na dno zapékací nádoby dejte trochu oleje, rozetřete ho, pak přidejte kapra promíchaného se žampiony, cibulí a lusky. Celé dno nádoby by mělo být rovnoměrně pokryté.
Na tuto vrstvu rozetřete připravenou bramborovu kaši s vejci. Urovnejte její povrch, případně ho okrášlete ornamenty pomocí namočené vidličky nebo lžíce. Nakonec posypte semínky.
Závěrečnou část přípravy zařídí trouba rozehřátá na 160 stupňů. Vše pečte v této teplotě přibližně 20 minut. Na závěr krátce, 3 – 5 minut, pokrm dopečete při vyšší teplotě, aby se pěkně opekla bramborová kaše.
S čerstvým salátem je to výborné jídlo v jehož spodní části je šetrně upravené maso kapra dušené v zelenině a navrchu příloha v podobě zapečené bramborové kaše.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Od 1. května 2023 lze rekreačně rybařit i na potrubí pod Ponědrážským rybníkem.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2023.
Rybník Rožmberk se letos bude lovit na podzim od 13. do 15. října 2023.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete v Praze na Sádkách Lahovice. Otevřeno celoročně.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Komentáře
Simi - #
Naše rodina kapry nevyhledává. Prakticky jej jíme jen na Vánoce. Letos jsem vyzkoušela oproti tradičnímu smažení tento recept a velmi mile mě překvapil a dokonce nadchnul. Kapra jsem navíc zbavila kůže a trochu vykostila, oproti receptu jsem zapomněla dodat cibuli a pekla jsem jej trochu déle. Podařilo se mi připravit slavnostní lehké , chutné a zajímavé jídlo, které navíc vypadalo velmi pěkně a na které jsme se těšili i druhý den. Určitě jsem tento recept nedělala naposledy.
dávám 5 bodu z 5.
Komentáře