Recept ze zámecké knihovny
Na přípravu receptu pro čtyři osoby potřebujeme: Kapr filet 600 g, sůl 10 g, mouka hladká 50 g, kmín, sádlo 100 g, cibule 80 g, anglická slanina 100 g, víno červené 130 ml, med 50 g nebo cukr, šalvěj a rozmarýn – snítka čerstvé bylinky, chléb 200 g
Porce kapra důkladně osolíte a nechte chvilku odležet. Poté je okmínujte a obalte v hladké mouce a hned zprudka pečete na rozpáleném sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené, zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu.
Dopečené porce kapra z pánve vyjměte a nechte na teple.
Do výpeku dejte rozpustit med nebo cukr, pak zalijte vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte.
Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší kostky a položte na talíř, na topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekejte trochu zelených bylinek a podávejte. Také je možné hotové porce krátce zapéci v troubě nebo na grilu, tak jak to činívali kuchaři na zámcích před mnoha lety.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Nakupujte čerstvé sladkovodní ryby z podzimních výlovů přímo od rybářů.
Plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2023.
Rozšíření nabídky rekreačního rybaření o dva revíry, kde rybaření probíhá způsobem CHYŤ A PUSŤ.
Od 1. května 2023 lze rekreačně rybařit i na potrubí pod Ponědrážským rybníkem.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Poněkud netradiční biftek si připravíte z filetu z kapra. Výška bifteku záleží jen na vašem přání.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Miroslav Elbl - #
my už sedm let na Vánoce neděláme nic jiného
Miluše Dvořáková - #
Tak takhle by mi to taky chutnalo
Irena - #
Naprosto vynikající. Poprvé jsem ho udělala na podzim a od té doby ho máme tak každých 10 dnů. Lahůdka. Filety kupujeme v Lahovicích, kde jsme velice spokojeni. Obzvláště nás fascinuje, jak mistr kuchař ten recept vypráví vždy s takovou láskou, jako pohádku :) Ale taky to jako pohádka pak chutná :)
Katarína - #
Všetky recepty sú Fantastickééééééééé
Gratulujem
2k so Slovenska
pekné Vianoce
Vložit komentář