Recept ze zámecké knihovny
Na přípravu receptu pro čtyři osoby potřebujeme: Kapr filet 600 g, sůl 10 g, mouka hladká 50 g, kmín, sádlo 100 g, cibule 80 g, anglická slanina 100 g, víno červené 130 ml, med 50 g nebo cukr, šalvěj a rozmarýn – snítka čerstvé bylinky, chléb 200 g
Porce kapra důkladně osolíte a nechte chvilku odležet. Poté je okmínujte a obalte v hladké mouce a hned zprudka pečete na rozpáleném sádle. Jakmile jsou ryby na pánvi otočené, zmírněte žár a přidejte ke kaprovi hrubě nakrájenou cibuli a na tenké hranolky nakrájenou slaninu.
Dopečené porce kapra z pánve vyjměte a nechte na teple.
Do výpeku dejte rozpustit med nebo cukr, pak zalijte vínem, přidejte část posekaných bylinek a zprudka povařte.
Zvlášť si dopředu připravte z krajíčků chleba topinky. Opečený chléb nakrájejte na silnější pruhy nebo větší kostky a položte na talíř, na topinky klaďte porce kapra a vše přelijte šťávou z pánve včetně cibule a slaniny. Navrch posekejte trochu zelených bylinek a podávejte. Také je možné hotové porce krátce zapéci v troubě nebo na grilu, tak jak to činívali kuchaři na zámcích před mnoha lety.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Komentáře
Miroslav Elbl - #
my už sedm let na Vánoce neděláme nic jiného
Miluše Dvořáková - #
Tak takhle by mi to taky chutnalo
Irena - #
Naprosto vynikající. Poprvé jsem ho udělala na podzim a od té doby ho máme tak každých 10 dnů. Lahůdka. Filety kupujeme v Lahovicích, kde jsme velice spokojeni. Obzvláště nás fascinuje, jak mistr kuchař ten recept vypráví vždy s takovou láskou, jako pohádku :) Ale taky to jako pohádka pak chutná :)
Katarína - #
Všetky recepty sú Fantastickééééééééé
Gratulujem
2k so Slovenska
pekné Vianoce
Vložit komentář