Velmi cenné biologické látky, která se nachází v tucích ryb, jsou polynenasycené n-3 mastné kyseliny (dříve omega – 3 kyseliny). U těchto látek bylo zjištěno mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Jejich biologické účinky příznivě ovlivňují srážlivost krve (působí protisrážlivě) a metabolismus cholesterolu a vedou tedy k snížení rizika srdečních a cévních onemocnění. Nejvýznamnějším přirozeným zdrojem n-3 polynenasycených mastných kyselin je rybí maso, tudíž pravidelnou konzumací Třeboňského kapra a dalších druhů ryb můžete pozitivně ovlivňovat své zdraví.
Současný dlouhodobý výzkum, který probíhá v jižních Čechách, potvrzuje příznivé tendence snižování hladiny krevního cholesterolu při pravidelném zařazení sladkovodních ryb do jídelníčku.
Z hlediska obsahu tuku můžeme sladkovodní ryby rozdělit na ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku – štika, candát, okoun), středně tučné ryby (2 – 10 % tuku – kapr, pstruh, sumec) a tučné ryby, které mají více než 10 % (úhoř).
Kapr tedy patří mezi středně tučné ryby, obsah tuku v jeho svalovině se pohybuje v rozmezí 2 – 9 %. Množství tuků v kapřím mase je proměnlivé a ovlivňuje je mnoho faktorů, jako například stáří ryby, roční období či způsobu chovu. Do obsahu tuku v mase Třeboňského kapra (kolem 3 %) se příznivě promítá velký podíl přirozené potravy v jeho výživě. Pro nízký obsah tuků a tudíž i nízkou kalorickou hodnotu, je maso z Třeboňského kapra vhodné pro různé typy především redukčních diet.
Lehká stravitelnost kapřího masa je dána jeho strukturou. Na rozdíl od masa teplokrevných živočichů obsahuje kratší svalová vlákna a velmi malé množství nestravitelného vaziva. Snadná stravitelnost kapřího mase je využívána pro různé typy dietních pokrmů.
V kapřím mase se v příznivých poměrech nacházejí všechny esenciální aminokyseliny, je tedy z hlediska příjmu bílkovin srovnatelné s masem teplokrevných zvířat. U kaprovitých ryb je typické větší množství leucinu a lysinu, obdobně jako u mořských ryb.
Z vitamínů je kapří maso zdrojem především vitamínu D a vitamínů B komplexu. Z minerálních látek je významný například obsah fosforu a výrazně vyšší obsah draslíku vůči sodíku.
K | P | Ca | Mg | Fe | J |
---|---|---|---|---|---|
264 | 220 | - | 15 | 1 | 3,2 |
A | B1 | B2 | Kys. nikotinová | B6 | B12 |
50 – 600 | 0,01 | 0,05 | 1,5 | 0,2 | 0,0002 |
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu obsahu toxických látek. Třeboňský kapr je však chován v čistém prostředí Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Zdejší rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. To vše se promítá nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také do jeho vysoké kvality a specifické chuti.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Od 1. května 2023 lze rekreačně rybařit i na potrubí pod Ponědrážským rybníkem.
Rekreační rybaření na rybnících Hejtman, Staňkovský, Nový Kanclíř i Táborský začíná 1. března 2023.
Rybník Rožmberk se letos bude lovit na podzim od 13. do 15. října 2023.
Třeboňského kapra a další sladkovodní ryby z třeboňských rybníků dostanete v Praze na Sádkách Lahovice. Otevřeno celoročně.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Vendelin Gábriš - #
Pred niekolkými rokmi som bol v kúpeloch v Třeboni často som si dal vysmážaného kapra v jednej rešturácii v meste odvtedy som lepšieho nejedol… Vendo, B.Bystrica
Komentáře