Velmi cenné biologické látky, která se nachází v tucích ryb, jsou polynenasycené n-3 mastné kyseliny (dříve omega – 3 kyseliny). U těchto látek bylo zjištěno mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Jejich biologické účinky příznivě ovlivňují srážlivost krve (působí protisrážlivě) a metabolismus cholesterolu a vedou tedy k snížení rizika srdečních a cévních onemocnění. Nejvýznamnějším přirozeným zdrojem n-3 polynenasycených mastných kyselin je rybí maso, tudíž pravidelnou konzumací Třeboňského kapra a dalších druhů ryb můžete pozitivně ovlivňovat své zdraví.
Současný dlouhodobý výzkum, který probíhá v jižních Čechách, potvrzuje příznivé tendence snižování hladiny krevního cholesterolu při pravidelném zařazení sladkovodních ryb do jídelníčku.
Z hlediska obsahu tuku můžeme sladkovodní ryby rozdělit na ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 % tuku – štika, candát, okoun), středně tučné ryby (2 – 10 % tuku – kapr, pstruh, sumec) a tučné ryby, které mají více než 10 % (úhoř).
Kapr tedy patří mezi středně tučné ryby, obsah tuku v jeho svalovině se pohybuje v rozmezí 2 – 9 %. Množství tuků v kapřím mase je proměnlivé a ovlivňuje je mnoho faktorů, jako například stáří ryby, roční období či způsobu chovu. Do obsahu tuku v mase Třeboňského kapra (kolem 3 %) se příznivě promítá velký podíl přirozené potravy v jeho výživě. Pro nízký obsah tuků a tudíž i nízkou kalorickou hodnotu, je maso z Třeboňského kapra vhodné pro různé typy především redukčních diet.
Lehká stravitelnost kapřího masa je dána jeho strukturou. Na rozdíl od masa teplokrevných živočichů obsahuje kratší svalová vlákna a velmi malé množství nestravitelného vaziva. Snadná stravitelnost kapřího mase je využívána pro různé typy dietních pokrmů.
V kapřím mase se v příznivých poměrech nacházejí všechny esenciální aminokyseliny, je tedy z hlediska příjmu bílkovin srovnatelné s masem teplokrevných zvířat. U kaprovitých ryb je typické větší množství leucinu a lysinu, obdobně jako u mořských ryb.
Z vitamínů je kapří maso zdrojem především vitamínu D a vitamínů B komplexu. Z minerálních látek je významný například obsah fosforu a výrazně vyšší obsah draslíku vůči sodíku.
K | P | Ca | Mg | Fe | J |
---|---|---|---|---|---|
264 | 220 | - | 15 | 1 | 3,2 |
A | B1 | B2 | Kys. nikotinová | B6 | B12 |
50 – 600 | 0,01 | 0,05 | 1,5 | 0,2 | 0,0002 |
Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu obsahu toxických látek. Třeboňský kapr je však chován v čistém prostředí Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Zdejší rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a i obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. To vše se promítá nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také do jeho vysoké kvality a specifické chuti.
Držitelem chráněného zeměpisné označení Evropské unie, které Třeboňský kapr obdržel v roce 2007 je společnost Rybářství Třeboň a.s.
Rybářství Třeboň a.s.Rybářství Třeboň a. s. oznamuje termín slavnostního výlovu rybníka Rožmberk: 17. – 19. října 2025.
Vánoce 2024 a prodej třeboňského kapra u certifikovaných prodejců; seznam stánkového prodeje vánočního kapra.
Pořiďte si třeboňského kapra na Vánoce 2024 přímo od třeboňských rybářů.
Zaktualizovaný plán podzimních výlovů vybraných třeboňských rybníků na podzim 2024.
Partnerem Rybářství Třeboň pro pořádání Rybářských slavností je provozovatel portálu Trebonsko.cz společnost Destinace Třeboňsko o.p.s.
Kapří biftečky jsou ukázkou, jak v krátké době připravit chutné jídlo, s velkým podílem masa Třeboňského kapra.
Grilování Třeboňského kapra, je hlavně v době dovolených a letních pobytů čím dál populárnější.
Netradiční úpravu kapra na způsob "číny" je opravdovou pochoutkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník gastronomie.
Komentáře
Vendelin Gábriš - #
Pred niekolkými rokmi som bol v kúpeloch v Třeboni často som si dal vysmážaného kapra v jednej rešturácii v meste odvtedy som lepšieho nejedol… Vendo, B.Bystrica
Komentáře